Πρόστιμο 850.000 δολαρίων σε εκπομπή λόγω ντίζελ!

Έχουμε δει πως στην Αμερική, τα ντίζελ pick up διατηρούν φανατικό κοινό και ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνήθειες. Για παράδειγμα, πολλές φορές όπου οδηγός αγροτικού πετύχει Tesla, πατάει τέρμα γκάζι για να το ντουμανιάσει. Μια τακτική, που ονομάζεται coal-rolling. Μάλιστα, είναι τόσο ανεπτυγμένη, ώστε βελτιωτικά συνεργεία κάνουν μετατροπές συγκεκριμένα σε ντίζελ κινητήρες ώστε να εκπέμπουν περισσότερο καπνό.

Οι «Diesel Brothers» είναι μια εκπομπή του Discovery Channel, που καταπιάνεται με θέματα tuning και λοιπούς προβληματισμούς. Παρουσιαστές είναι οι David  Sparks, Joshua Stuart, Keaton Hoskins και David Kiley, οι οποίοι διατηρούν παράλληλα επιχείρηση μετατροπών πετρελαιοκινητήρων, με ειδίκευση σε αυτούς των αγροτικών. Και, φυσικά, είναι λάτρεις του coal-rolling. Το πρόβλημα είναι πως για να αυξηθεί σε τέτοιο επίπεδο η απόδοση και να βγάλει τόση κάπνα η εξάτμιση, θα πρέπει να παρακαμφθούν αρκετές περιβαλλοντικές δικλείδες. Κάτι που οι αρχές της Γιούτα εντόπισαν, επιβάλλοντας πρόστιμο 850.000 δολαρίων!

Δείτε ακόμα: Τα ντίζελ καθαρίζουν την ατμόσφαιρα!

Πίσω στο 2017, η περιβαλλοντική οργάνωση Utah Physicians for a Healthy Environment κατέθεσε μήνυση κατά των «Αδελφών εκ Ντίζελ», κατηγορώντας τους πως μεταποιούσαν σκοπίμως ντίζελ κινητήρες προκειμένου να ρυπαίνουν περισσότερο από όσο όριζε η νομοθεσία. Μάλιστα, αγόρασαν ένα αυτοκίνητο από την επιχείρησή τους -εννοείται χωρίς οι Brothers να ξέρουν περί τίνος επρόκειτο- και το έστειλαν στην EPA (Environmental Protection Agency) για μετρήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 36 φορές πάνω από το νόμιμο όριο, με αυτές των μικροσωματιδίων να είναι «μόλις» 21 φορές από το κανονικό.

H τεχνική εξέταση έφερε στο φως αφαίρεση κάθε είδους φίλτρου από το σύστημα εξαγωγής και τους καταλύτες, με παράλληλη εγκατάσταση παράνομου λογισμικού ώστε να παραποιεί τα δεδομένα στους ελέγχους των ΚΤΕΟ. Ο δικαστής έλαβε υπόψιν τον αριθμό των αυτοκινήτων που είχε πουλήσει η επιχείρηση και την προβολή από το τηλεοπτικό δίκτυο, που ουσιαστικά λειτουργούσε ως μέσο προώθησης ρυπογόνων προϊόντων. Και τους «άλλαξε τα πετρέλαια»!

Διαβάστε επίσης: Πως «μπουκώνει» γρήγορα ένας ντίζελ κινητήρας;

Μάλιστα, αποφάσισε πως ο ενάγων (η περιβαλλοντική οργάνωση δηλαδή) αν θέλει μπορεί να χρεώσει τα δικαστικά έξοδα στους κατηγορούμενους. Πόσο είναι αυτά; 1,2 εκατομμύρια δολάρια! Με δυο λόγια, το συνολικό πρόστιμο μπορεί να ξεπεράσει τα 2 εκατ.! Μέχρι στιγμής, δεν αποσαφηνίζεται αν η ποινή βαραίνει και το Discovery Channel. Όμως πολύ δύσκολα θα τη γλιτώσει, ακόμα κι αν δηλώσει άγνοια. Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό οι Diesel Brothers να μην μπορούν να πληρώσουν με ίδια έξοδα, καταλήγοντας στη φυλακή. Μάλιστα, ο δικαστής απέκλεισε το ενδεχόμενο παραγραφής μέσω χρεοκοπίας. Οπότε τουλάχιστον τα 850 χιλιάρικα, από κάπου θα πρέπει να καταβληθούν. Εννοείται πως η εκπομπή σταματάει να προβάλλεται.

Get it on Google Play Download on the App Store