«Πυρηνικό» μοτέρ Honda 900 ίππων από 2.4 λίτρα (+video)

H Honda έχει κατασκευάσει κάποια από τα πιο μνημειώδη μοτέρ στα χρονικά της αυτοκίνησης. Ιστορικά ορμώμενα από της ατμοσφαιρικής οδού, αλλά τα τελευταία χρόνια με τεράστια χάρη στα υπερτροφοδοτούμενα (βλέπε VTEC Turbo) και τα υβριδικά (η τεχνολογική προθήκη που έχει για κινητήριο σύνολο το Honda NSX). Μια παράδοση που εξυπακούεται δεν περιορίζεται στα αυτοκίνητα παραγωγής, αλλά διαχρονικά δρέπει δάφνες και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ο Max Verstappen έφτασε πέρσι στην κατάκτηση του τίτλου στη Formula 1, έχοντας τον κινητήρα των Ιαπώνων (Honda RA621H) στο κέντρο της RB16B. Η κορωνίδα του motorsport, βέβαια, δεν είναι η μοναδική διοργάνωση που δραστηριοποιείται η φίρμα από το Μινάτο. Αντίστοιχα μεγάλη επιτυχία σημειώνει και στην αμερικανική εκδοχή της F1, τα IndyCars. Εκεί συναγωνίζεται μόνο τη Chevrolet στην προμήθεια των κινητήρων, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως πέρσι η Honda πήρε τον τίτλο στους Κατασκευαστές, όσο και τους Οδηγούς (πρωταθλητής ο Ισπανός Alex Palou, της Chip Ganassi Racing).

Τα IndyCars ετοιμάζονται για σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς και την τεχνολογία των μονοθεσίων, εισάγοντας για πρώτη φορά την υβριδική τεχνολογία και αυξάνοντας τον κυβισμό στα 2.4 από τα 2.2 λίτρα. Αλλαγές που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για εφαρμογή από την επόμενη χρονιά, αλλά πήγαν ένα χρόνο πίσω λόγω πανδημίας. Από το 2024, λοιπόν, οι twinturbo V6 κινητήρες θα αποκτήσουν πέρα από 0.2 λίτρα παραπάνω, ηλεκτρική συνδρομή KERS. Κάτι που υπολογίζεται πως θα αυξήσει κατακόρυφα την ισχύ τους. Οι σημερινοί 2.2 V6 twinturbo παράγουν από 550 έως 700 ίππους, αναλόγως την πίστα. Οι καινούργιοι 2.4λτ. θα εκτιναχτούν στα 850-900 άλογα, ενώ δεν αποκλείεται κατά περίπτωση να κυμαίνονται ακόμα ψηλότερα (με χρήση βιοκαυσίμου E85)!

Η Honda ήδη δοκιμάζει το νέο της σύνολο, με την πρωταθλήτρια ομάδα του Chip Ganassi να κάνει τα αποκαλυπτήρια του κινητήρα για πρώτη φορά σε πίστα. Ο 6 φορές πρωταθλητής IndyCars, Scott Dixon, ανέλαβε να γράψει τους πρώτους γύρους με τον ιαπωνικό κινητήρα της νέας εποχής, στην πίστα της Ινδιανάπολης. Για πάμε να τον απολαύσουμε.

Get it on Google Play Download on the App Store