Σας έχει λείψει το CD στο αυτοκίνητο;

Όσο η τεχνολογία προοδεύει, τόσο οι αναμνήσεις θα έχουν συνεχώς κάτι καινούργιο/παλιό να νοσταλγούν. Τεχνοτροπίες και συσκευές, που οι νεότεροι πρόλαβαν οριακά ή δεν πρόκειται καν να γνωρίσουν. Το CD player, ειδικά στο αυτοκίνητο, είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Τη σήμερον ημέρα, η μουσική αποτελεί ίδιον των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τόσο στην παραγωγή της, όσο και την ανα-παραγωγή της. CD δεν παίζουν σχεδόν πουθενά. Ένας media player στο PC, μια σειρά από video στο YouTube ή σε πιο ψαγμένες περιπτώσεις προγράμματα ηχοληψίας, αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τις νότες από την πηγή στα αυτιά μας. Εντός αυτοκινήτου, τα στικάκια USB και οι συνδέσεις με τα smartphone είναι επιφορτισμένα με το I.C.E. (in car entertainment). Παλιότερα, όμως, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Δείτε ακόμα: Σας έχουν λείψει οι απολύτως βασικές εκδόσεις;

Πάμε πίσω στο 1957. Τότε, η γνωστή μας Philips δημιούργησε το Mignon. Μια φορητή συσκευή αναπαραγωγής δισκίων βινυλίου, που σκοπό είχε να μεταφέρει τα γραμμόφωνα στα αυτοκίνητα. Κοινώς, ο προπομπός του CD player! Υπήρξαν πολλές εταιρίες που διεξήγαγαν δοκιμές με το Mignon (μεταξύ των οποίων οι Mercedes, BMW, Chrysler και Cadillac), ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να λύσουν ένα θεμελιώδες πρόβλημα. Η βελόνα που «διάβαζε» το μίνι βινύλιο πήδαγε συνέχεια λόγω των ανωμαλιών του οδοστρώματος, καθιστώντας την ακουστική εμπειρία ελλειμματική και ενοχλητική.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 30 χρόνια, για να περάσουμε από το ραδιόφωνο και την κασέτα (από το 1964 στα αυτοκίνητα, και πάλι προσφορά της Philips) στο επόμενο στάδιο. Τα πρώτα CD άρχισαν να παιανίζουν από τα ηχεία των θυρών και της εταζέρας το 1984, όταν η Pioneer λανσάρισε το CDX-1. Το απολύτως πρώτο αυτοκίνητο που εξοπλίστηκε με αυτό παραμένει μετέωρο, καθώς το CDX-1 ήταν διαθέσιμο ως αυθύπαρκτη aftermarket συσκευή. Ωστόσο, οι περισσότερες ιστορικές αναφορές μας δίνουν την Cadillac Seville της ίδιας χρονιάς να φέρει CD player. Το κόστος του, βέβαια, ήταν απαγορευτικό: 549,95 δολάρια για την πηγή μόνο. Η Pioneer προσέφερε την επιλογή ενισχυτών και subwoofer, μαζί με τηλεχειριστήριο, που ανέβαζε τη συνολική τιμή στα 1.600 δολάρια!

Διαβάστε επίσης: Η Tesla προσθέτει παιχνίδια Atari στο λογισμικό της! (+video)

Το 1985, η Mercedes έγινε η πρώτη εταιρία που προσέφερε CD player στον εξοπλισμό αυτοκινήτου παραγωγής (μια μονάδα της Becker, στην S-Class), όμως ένα άλλο αμερικανικό μοντέλο πρωτοπόρησε στον ηχητικό τομέα. Η Lincoln Town Car έγινε το πρώτο αυτοκίνητο που έφερε στον στάνταρ εξοπλισμό CD player και «φωτογράφησε» τα επερχόμενα χρόνια.

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 εμφανίστηκαν οι πρώτες πηγές MP3, που έλυσαν τον χρόνιο βραχνά της μικρής χωρητικότητας των δίσκων, εκτόξευσαν την δυνατότητα αναπαραγωγής τραγουδιών και μας έφεραν το RDS (Radio Data System – ανάγνωση πληροφοριών ήχου) στα προσωπικά μας κομμάτια (στα κανονικά CD ούτε μπορούσες να δεις ποιο τραγούδι έπαιζε, ούτε μπορούσες να «κάψεις» περισσότερα από 15-20 τραγούδια, αναλόγως και διάρκειας).

Σήμερα το CD έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα νέα μοντέλα. Ευτυχώς εξακολουθούν να υφίστανται ρομαντικές ψυχές σε κάποιες εταιρίες – όπως οι Honda (HR-V), BMW (Σειρά 2), Nissan (370Z) και Toyota (Prius)- που ακόμα φυσάνε την πίσω μεριά του CD, το πιάνουν από την περιφέρεια και απολαμβάνουν μουσική.

Get it on Google Play Download on the App Store