«Σπάστηκε» η Alfa Romeo λόγω Audi

Tο μεγάλο νέο του περασμένου τριημέρου, στα πλαίσια του GP Bελγίου, ήταν αναμφίβολα η επισημοποίηση της εισόδου στη Formula 1 από την Audi. Μια είδηση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους φίλους του motorsport και της αυτοκίνησης, όχι όμως κι από την Alfa Romeo.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των Γερμανών, ήρθε η αντίστοιχη των Ιταλών που έβαζε τέλος στην συνεργασία τους με τη Sauber. Η φίρμα από το Μιλάνο επανήλθε στην F1 το 2017, βάζοντας το όνομά της δίπλα σε εκείνο της ελβετικής ομάδας και παρέχοντας κινητήρες, οι οποίοι προέρχονται από τη Ferrari. Την επόμενη χρονιά η ομάδα μετονομάστηκε σε Alfa Romeo Racing, ονομασία που κρατάει μέχρι σήμερα. Ο ερχομός της Audi, όμως, αλλάζει τις ισορροπίες και από ό,τι φαίνεται, ανοίγει κόντρα μεταξύ των δυο κατασκευαστών πριν καν το Ίνγκολσταντ εισέλθει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η Audi έχει ανακοινώσει πως θα μπει στην F1 ως προμηθευτής κινητήρων, κάτι που σημαίνει πως με κάποια ομάδα θα πρέπει να συνεργαστεί. Η ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Alfa Romeo – Sauber «φωτογραφίζει» τους Ελβετούς, ενδεχομένως σε ένα παρόμοιο είδος σύμπραξης. Η Sauber, δηλαδή, θα παράσχει το σασί, την αεροδυναμική σήραγγα (από τις πιο προηγμένες στη Formula 1) και την τεχνογνωσία, ενώ η Audi τις κινητήριες μονάδες και κονδύλια. Λογικά θα δούμε κάτι ανάλογο και με την ονομασία, αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα λέγεται «Sauber-Audi», «Audi-Sauber», ή σκέτο «Audi Sport F1 Team». Δεν είναι η πρώτη φορά, εξάλλου, που η Sauber θα ενώσει τις δυνάμεις της με γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς από το 2006 έως το 2009 έκανε το ίδιο με την BMW («BMW Sauber» η ομάδα).

Alfa Romeo και Sauber θα πάρουν χωριστούς δρόμους στο τέλος του 2023, αφήνοντας ένα κενό 2 χρόνων για τη δεύτερη μέχρι την είσοδο της Audi, το 2026, και αβεβαιότητα για την παραμονή της πρώτης στην F1. Αναλυτές του χώρου αναφέρουν πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις με τη Haas, η οποία επίσης χρησιμοποιεί κινητήρες Ferrari, ώστε να υπάρξει συνέργεια με την Alfa Romeo έπειτα από το πέρας της επόμενης σεζόν. Δεν αποκλείεται, πάντως, να αποχωρήσουν εντελώς από το σπορ οι Ιταλοί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση: «Δεδομένου ότι η οικονομική και βιομηχανική ανάκαμψη της μάρκας θα επιτευχθεί το 2022, η Alfa Romeo θα αξιολογήσει τις  πολλές ευκαιρίες που βρίσκονται στο τραπέζι και θα αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη, για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και την εμπορική τοποθέτηση της μάρκας».

Get it on Google Play Download on the App Store