Στα ύψη οι τιμές των ανταλλακτικών

Όσοι κρατούν τις αποδείξεις από τα σέρβις και έχουν το συνήθειο να κάνουν συγκρίσεις, θα έχουν παρατηρήσει πως οι τιμές έχουν ανέβει αρκετά. Μια έρευνα στη Γερμανία αποκάλυψε το πόσο, για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς. Και τα αποτελέσματα προκαλούν αίσθηση.

Σύμφωνα με την εκεί Ένωση Ασφαλιστικών (Gesamtverbands der deutschen Versicherungswirtschaft ή GDV, για συντομία), οι τιμές στα ανταλλακτικά σημείωσαν αύξηση 6% σε σχέση με πέρσι. Αυτή η αύξηση, ωστόσο, δεν είναι τίποτα συγκριτικά με το κόστος των εξαρτημάτων προ 8ετίας. Σε σχέση με το 2013 παρατηρείται μια φρενήρης άνοδος στα τιμολόγια ανταλλακτικών, που φτάνει το 44%. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η συνάρτηση των αυξήσεων, με τον πληθωρισμό της χώρας.

Όπως αναφέρει η Anja Käfer-Rohrbach, αναπληρώτρια διοικητής της GDV, τα ανταλλακτικά έχουν «πάρει» τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τον πληθωρισμό της Γερμανίας. Οπότε οι αυξήσεις στα συγκεκριμένα κόστη δεν βρίσκουν δικαιολογία στο γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων. Τις πταίει; Σύμφωνα με την Käfer-Rohrbach, οι μονοπωλιακές τακτικές: «Οι καταναλωτές και τα συνεργεία μπορούν να αγοράζουν ανταλλακτικά (σ.σ. αυθεντικά) μόνο απευθείας από τους κατασκευαστές. Δεν μιλάμε για δίκαιη ή ελεύθερη αγορά. Όσοι θέλουν να πωλούν συγκεκριμένα εξαρτήματα αναγκαστικά ανεβάζουν τις τιμές, καθώς καλούνται να πληρώνουν δικαιώματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες».

Η έρευνα της GDV αποκάλυψε κι άλλα «λαβράκια», με τη μορφή των ανταλλακτικών που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Σε σύγκριση με το 2013, οι τιμές στις πόρτες των πορτμπαγκάζ αυξήθηκαν κατά 60% και στα πίσω φανάρια κατά 67%! Βέβαια οι αυξήσεις εδώ έχουν μια βάση, καθώς η τεχνολογία στα φωτιστικά σώματα δεν έχει σχέση με αυτή 8 χρόνια πριν, ενώ και στις πόρτες χρησιμοποιείται πλέον αρκετά το αλουμίνιο. Και πάλι, όμως, μιλάμε για τεράστιες ανατιμήσεις.

Get it on Google Play Download on the App Store