Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου (+video)

Ένα απίστευτο και συνάμα επιβλητικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν, όσοι βρέθηκαν στο Ελ. Βενιζέλος προχθές. Το μεγαλύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο του κόσμου προσγειώθηκε στον διεθνή αερολιμένα των Σπάτων, σκορπώντας σοκ και δέος.

Δείτε ακόμα: Το θηρίο της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα (+video)

Ο γίγαντας των αιθέρων έφτασε στην Αθήνα, μεταφέροντας υγειονομικό υλικό από την Κίνα. Το Antonov An-225 Mriya κατασκευάστηκε το 1985 στην Ουκρανία, επί Σοβιετικής Ένωσης. Με κωδικό όνομα «Κοζάκος», από το NATO, σκοπός του ιπτάμενου Λεβιάθαν ήταν η μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Buran – κυριολεκτικά στην πλάτη του. Το αρχικό οργανόγραμμα ήθελε την κατασκευή και δεύτερου, όμως η κατάρρευση της ΕΣΣΔ άφησε παρακαταθήκη ένα και μοναδικό Mriya («έμπνευση», «όνειρο» στα ουκρανικά). Η πρώτη πτήση σημειώθηκε το 1988 και το 1989 μετέφερε το Buran, επίσης για πρώτη -και τελευταία, όπως αποδείχτηκε- φορά.

Διαθέτει 6 κινητήρες Progress D-18T (3 σε κάθε φτερό), με ισχύ 51.500 λίβρες ώσης έκαστος. Το άνοιγμα φτερών ξεπερνάει τα 88 μέτρα (88,4) και η επιφάνεια που καλύπτουν, φτάνει τα 905 τετραγωνικά μέτρα! Το μήκος αγγίζει τα 84 μέτρα, το βάρος τα 285.000 κιλά, ενώ το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο φτάνει στο απίστευτο νούμερο των 640.000 κιλών! Κοινώς, το Antonov μπορεί να σηκώσει παραπάνω από το διπλό του βάρος. Είναι χαρακτηριστικό πως μπορεί να χωρέσει ένα ολόκληρο Boeing 737, ή 84 αυτοκίνητα! H μέγιστη ταχύτητα είναι 850 χλμ./ώρα και η αυτονομία των χωρητικότητας 300.000 κιλών δεξαμενών καυσίμου, ξεπερνά τις 15.000 χλμ. (15.400 για την ακρίβεια).

Διαβάστε επίσης: Ποια αυτοκινητοβιομηχανία έφτιαχνε πυραύλους;

Από το 2011, το ανολοκλήρωτο δεύτερο An-225 βρίσκεται στα χέρια της κινεζικής AICC (Airspace Industry Corporation of China) και στις 25 Μαρτίου φέτος, πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική του πτήση. Αυτό που μας επισκέφθηκε είναι το πρώτο, που ανήκει στην Antonov Airlines. Και αυτά είναι τα επιβλητικά του πλάνα, από τον Αττικό ουρανό.

Διαβάστε επίσης: Tι κοινό έχει η Lamborghini Aventador SVJ με το F-35; (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store