Τέλος ιστορικό Toyota από την αγορά της Ιαπωνίας

Δύσκολος καιρός να είναι ένα αυτοκίνητο σεντάν. Το Ford Mondeo έχει καταργηθεί, το VW Passat θα συνεχίσει αποκλειστικά ως station wagon, το Toyota Crown άλλαξε σε SUV έπειτα από 67 χρόνια. Ένα ακόμα ιστορικό τετράθυρο από το Αΐτσι αποχαιρετά το κοινό του, αρχής γενομένης από αυτό της Ιαπωνίας. Ο λόγος για το Camry, που μετά από 43 χρόνια πορείας και πάνω από 21 εκατ. πωλήσεις παγκοσμίως, βγαίνει εκτός παιχνιδιού στην εγχώρια αγορά.

Παρότι συνολικά έχουν πουληθεί περισσότερα από 1,3 εκατ. Camry στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των 10 γενεών του, η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη όλων. Μόλις 6.000 αυτοκίνητα έφυγαν από τις αντιπροσωπείες της Toyota, καθότι και οι Ιάπωνες έχουν στραφεί στα SUVs/crossovers. Αυτή ήταν η αιτία πίσω από την αλλαγή του Crown σε αντίστοιχο μοντέλο, αυτή και που στέλνει το Camry στο γκαράζ της ιστορίας. Σε αντίθεση με το Crown, πλάνα για αλλαγή σε SUV δεν υπάρχουν. Το Camry θα αποσυρθεί εντελώς από την αγορά της Ιαπωνίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα έχει την ίδια μοίρα η διεθνής του καριέρα.

Το Camry μπορεί να πήγε «άπατο» στη χώρα του, όμως σε άλλες αγορές διαπρέπει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν το πιο λαμπερό παράδειγμα εμπορικής του επιτυχίας, είναι σταθερά στο top 5 των πωλήσεων εδώ και 30 χρόνια! Χαρακτηριστικό το γεγονός πως από το 2001 μέχρι το 2016, δεν κούνησε από την κορυφή των συνολικών πωλήσεων ούτε μια φορά! Τόσο στην Αμερική όσο και σε 100 ακόμα αγορές, το μεσαίο σεντάν της Toyota θα συνεχίσει κανονικά. Μάλιστα έχει ήδη επιβεβαιωθεί η επόμενη γενιά, με τη σημερινή να έχει παρουσιαστεί το 2017.

Get it on Google Play Download on the App Store