Tesla πήρε φωτιά σε crash test (+video)

Με το χειρότερο τρόπο ολοκληρώθηκε crash test που συμμετείχε ένα Tesla Model S, καθώς στιγμές μετά την ανατροπή του είδε τις μπαταρίες του να τυλίγονται στις φλόγες.

Οι δοκιμές πρόσκρουσης πραγματοποιήθηκαν από την ασφαλιστική εταιρία AXA, με σκοπό να καταδείξουν τους λόγους πίσω από τα αυξημένα ασφάλιστρα των ηλεκτρικών αυτοκίνητων έναντι εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ασφάλιστρα που απορρέουν από το αυξημένο κόστος αποζημιώσεων έπειτα από τρακάρισμα, στο οποίο εμπλέκεται EV, που ανέρχεται έως και στο +50% σε σχέση με ένα θερμικό αυτοκίνητο! Κόστος που, σύμφωνα με την AXA, εντοπίζεται σε τρεις παράγοντες: τις ακριβές μπαταρίες, οι οποίες παράλληλα μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, την υψηλή ταχύτητα που αναπτύσσουν σε μικρό χώρο και το μεγάλο βάρος, που προκαλεί περισσότερες ζημιές.

Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν πως τα ηλεκτρικά ρέπουν στα ατυχήματα, καθώς οι οδηγοί τους δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά απόδοσης. Ήτοι, δεν μπορούν να κουμαντάρουν την άμεση απόκριση του γκαζιού και την ακαριαία παροχή ισχύος. Τα γνωρίσματα αυτά, σε συνδυασμό με τους λάθους χειρισμούς του οδηγού, δύνανται να οδηγήσουν σε σφοδρές συγκρούσεις ακόμα και σε μικρούς χώρους, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Το Model S πιστοποίησε όλα τα ανωτέρω, καθώς στη δοκιμή ανατροπής και δίχως φαινομενικά να έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, οι μπαταρίες τυλίχθηκαν στις φλόγες. Μάλιστα δεν τυλίχθηκαν απλά, αλλά ο τρόπος εκδήλωσης της πυρκαγιάς παραπέμπει σε φλογοβόλο καθιστώντας ακόμα δυσκολότερη την κατάσβεσή της.

To έτερο σκέλος προβληματισμού σχετικά με τα ηλεκτρικά, αυτό των συνεπειών λόγω αυξημένου βάρους, φάνηκαν στη δοκιμή όπου συγκρούστηκαν ένα βενζινοκίνητο Golf TSI και το e-Golf. To πρώτο υπέστη πολύ περισσότερες ζημιές, ακριβώς λόγω των 400 παραπάνω κιλών που κουβαλάει το ηλεκτρικό. Κατά συνέπεια, πολλές ασφαλιστικές -μεταξύ των οποίων η AXA- τοποθετεί τα EVs στην ίδια κλίμακα με τα SUVs, άσχετα αν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία βάσει αμαξώματος!

Get it on Google Play Download on the App Store