Θυμάστε το «χρυσό» Toyota Auris πριν 16 χρόνια;

Πριν από 16 χρόνια και συγκεκριμένα στις 28 Σεπτεμβρίου του 2006, η Toyota παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού, το Auris space concept, με το φαντεζί χρυσαφί χρώμα. Άλλωστε η ονομασία «Auris» προέρχεται από τη Λατινική λέξη «aurum», δηλαδή χρυσός. Οπότε η ονομασία με το πρωτότυπο μοντέλο ταίριαζε ιδανικά.

Τι ήταν όμως το Auris space concept; Αποτελούσε τον προάγγελο του Auris παραγωγής, που έκανε την εμφάνισή του λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Μπολόνια (Ιταλία). Μέχρι την παρουσίαση του πρωτότυπου Auris, η Toyota δεν είχε χρησιμοποιήσει αυτή την ονομασία, οπότε υπήρχαν πολλά ερωτηματικά. Το προφανέστερο και αυτό που ίσχυσε τελικά, ήταν ότι αποτελούσε τον αντικαταστάτη του 5θυρου Corolla, όπως και τελικά έγινε. Συνολικά δύο γενιές Auris διατέθηκαν στην αγορά, για να αντικατασταθεί το 2018 από το νέο και υπάρχον Corolla.

Επιστρέφοντας στο Auris space concept, η Toyota ανέφερε ότι σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω, μεγιστοποιώντας τους εσωτερικούς χώρους και την άνεση, ενώ υπόσχονταν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στην οδήγηση. Το πρωτότυπο Auris ενσωμάτωνε τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Toyota «Vibrant Clarity» (ζωντανή διαύγεια) και ήταν αρκετά ενδιαφέρον εμφανισιακά, μέσα έξω. Εξωτερικά οι περισσότερες γραμμές του υιοθετήθηκαν στο Auris παραγωγής σε πιο «γήινη» μορφή, ενώ το εσωτερικό παρέμεινε σχεδόν απαράλλακτο. Ιδιαίτερο γνώρισμα στην καμπίνα αφορούσε την αιωρούμενη κεντρική κονσόλα που θύμιζε γέφυρα. Πάνω ήταν τοποθετημένος ο λεβιές των ταχυτήτων και από κάτω χώροι για μικροαντικείμενα.

Το Auris space concept είχε μήκος 4.226 χλστ., πλάτος 1.762 χλστ. και ύψος 1.530 χλστ., ενώ πάταγε σε 19άρες ζάντες. Το δυναμισμό του τόνιζαν ακόμα ο μυώδης προφυλακτήρας εμπρός με το σπόιλερ και το μεγάλο κεντρικό αεραγωγό, ενώ πίσω ξεχώριζαν οι δύο νίκελ απολήξεις της εξάτμισης. Με αυτό το ντιζάιν, θα μπορούσε τότε θα αποτελέσει το GR Auris της εποχής, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, για να γίνει τώρα με το σκληροπυρηνικό GR Corolla.

Get it on Google Play Download on the App Store