Το 13θέσιο SUV των μόλις 90 ίππων

Το περισσότερο που έχουμε δει να προσφέρει SUV σε θέσεις επιβατών, είναι 8 θέσεις. Ο «πολύτεκνος» κανόνας θέλει την καμπίνα επιβατών να έχει έως 7 θέσεις, όμως το Trax Cruiser έρχεται να καθίσει σχεδόν τους διπλούς.

Το αυτοκίνητο κατασκευάζεται από την ινδική Force Motors και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικογενειών, που αφθονούν στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου. Πέραν των οικογενειακών καθηκόντων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξί,  τουριστικό και όχημα μεταφοράς επιχειρήσεων. Κοινώς κάνει ό,τι κι ένα πουλμανάκι, όντας παράλληλα ικανό να πάει και εκτός δρόμου. Στο τελευταίο κομμάτι βέβαια, και παρά το «ψαρωτικό» παρουσιαστικό, η απόσταση των 160 χλστ. από το έδαφος (170 χλστ. είναι του Hyundai Kona, για παράδειγμα) δεν εμπνέει ιδιαίτερα.

Το πλαίσιο τύπου σκάλας, τα φύλλα σούστας, ο άκαμπτος άξονας και η εμφάνιση, αντίθετα, το κάνουν με το παραπάνω. Οι επιρροές από τη Mercedes G-Class είναι διάχυτες τόσο στο τετράγωνο σουλούπι, όσο και το σχήμα των θυρών. Το μήκος φτάνει τα 5.120 χλστ., το πλάτος τα 1.817 χλστ., το ύψος ξεπερνά τα 2 μέτρα (2.027 χλστ.) και το μεταξόνιο τα 3 (3.050 χλστ.). Διαστάσεις που επέτρεψαν στους Ινδούς να δημιουργήσουν χώρο για έως 13 επιβάτες στο εσωτερικό! Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πάντως, η διάταξη των καθισμάτων είναι κατά τι διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Η βασική έκδοση προσφέρει 10 θέσεις: 3 μπροστά, 3 στη μεσαία σειρά και 4 με την πλάτη στο πλάι (2 ανά πλευρά), έχοντας και λίγο χώρο αποσκευών ανάμεσά τους. Η 13θέσια έκδοση τώρα, διαθέτει κανονικά οδηγό-συνοδηγό μπροστά, 3 θέσεις στη μεσαία σειρά (κανονικό 5θέσιο μέχρι στιγμής) και 8 θέσεις με την πλάτη στο πλάι (4 ανά πλευρά). Χώρος για αποσκευές, εδώ δεν περισσεύει.

Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του Trax Cruiser φτάνει τα 3.140 κιλά, όμως ο κινητήρας που θα κληθεί να τα κινήσει εγείρει κάποιες αμφιβολίες. Ένας ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος ντίζελ 2.6 λίτρων της Mercedes βρίσκεται κάτω από το καπό, με απόδοση 90 ίππων στις 3.200 σ.α.λ. και 250 Nm στις 1.400-2.400 σ.α.λ. Η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς, μέσω 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, και παρόλο που δεν ανακοινώνονται επιδόσεις, αντιλαμβανόμαστε πως με 34,8 κιλά ανά ίππο (με φουλ φορτίο 3,1 τόνων, το βάρος του αυτοκινήτου επίσης δεν ανακοινώνεται) σίγουρα δεν θα είναι στα ατού του ινδικού SUV.

Η τιμή, πάντως, είναι. Το Trax Cruiser ξεκινά από τις 1.147.427 ρουπίες (13.291 ευρώ) και φτάνει μέχρι τις 1.328.225 ρουπίες (15.383 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store