Το 96% των οδηγών ρισκάρει λόγω υαλοκαθαριστήρων

Οι υαλοκαθαριστήρες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αναλώσιμα μέρη του αυτοκινήτου, τους οποίους πολλές φορές παραμελούν οι οδηγοί και το αντιλαμβάνονται με την πρώτη βροχή, όταν δεν βλέπουν μπροστά τους. Πόσοι οδηγοί το κάνουν; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν όλοι!

Κανονικά, η αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων συνιστάται να γίνεται μια φορά το χρόνο ή το πολύ σε 15 μήνες. Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το Markteffect στην Ολλανδία ωστόσο, είναι επιεικώς αποκαρδιωτικά. Μόλις το 4% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως αλλάζουν τα μάκτρα στα προκαθορισμένα διαστήματα, κάτι που σημαίνει ότι το 96% ρισκάρει ατύχημα λόγω μειωμένης ορατότητας. Ένα 16% είπε πως αλλάζει καθαριστήρες λίγο αργότερα από τους 12-15 μήνες, όμως το «καλύτερο» έφτασε στο 80%. Τόσο ήταν το ποσοστό των οδηγών, που δήλωσαν πως αλλάζουν τα λάστιχα όταν αρχίσουν να αφήνουν γραμμές στο παρμπρίζ. Όταν δηλαδή, βρίσκονται στα τελευταία τους και αν τύχει να πέσουν σε βροχή, δεν μπορούν να απομακρύνουν σχεδόν τίποτα!

Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό, αφορά τους λόγους της αργοπορημένης αντικατάστασης. Θα νόμιζε κάποιος πως η άγνοια παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά φευ! Το 40% δήλωσε ότι γνωρίζει πως οι καθαριστήρες πρέπει να αλλάζονται σε ετήσια βάση, απλά δεν το κάνει για διάφορους λόγους («το ξεχνάω» πρώτος και καλύτερος). Ένα 18% όσων δεν το γνώριζαν πήγε στο αντίθετο άκρο, λέγοντας πως πλέον θα τους αλλάζουν κάθε 6μηνο!

Να σημειώσουμε εδώ πως η σημασία του καλού υαλοκαθαριστήρα, δεν φαίνεται μόνο στη βροχή. Ακόμα και έντομα να επιχειρήσουμε να απομακρύνουμε, αν τα λάστιχα είναι «τελειωμένα» το παρμπρίζ θα γίνει σαν βιτρό. Για την ακρίβεια, ακόμα και η παραμικρή χρήση τους -για ένα απλό πλύσιμο ρουτίνας, ας πούμε- θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ορατότητα. Τζάμπα κίνδυνος στην οδήγηση και κούραση για τα μάτια. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να τους αλλάζετε, απλά και άκοπα.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα είχε να γίνει μια ανάλογη έρευνα και σε άλλες χώρες όπως και στη δική μας, όπου μάλλον το ποσοστό αυτών που αργούν να αλλάξουν τους υαλοκαθαριστήρες αποτελεί την πλειοψηφία.

Get it on Google Play Download on the App Store