Το άγνωστο παγκόσμιο ρεκόρ της Rover (+video)

Η Rover σήμερα αποτελεί ένα ρομαντικό σεντούκι, γεμάτο αναμνήσεις. Τη δεκαετία του 90 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη ζωής επί της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μέσω της Βιαμάξ, ενώ αποτελούσε και υπολογίσιμη ποσότητα στον χώρο των εναλλακτικών μοντέλων. Ο πλούσιος εξοπλισμός, η βρετανική αύρα, η αρχοντική εμφάνιση και τα δυνατά μοτέρ έκαναν πολλούς να συμπεριλαμβάνουν τα Rover ως premium ανταγωνιστές! Φυσικά ποτέ δεν απείλησαν Audi, BMW, Mercedes ή Lexus, όμως τα 214/414, 620 και 820 συνιστούσαν ξεχωριστές παρουσίες.

Ενδεχομένως να μην είναι γνωστό πέραν των αγγλικών κύκλων, όμως η φίρμα που μέσω της BMW αναβίωσε το Mini κατείχε παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας! Τουλάχιστον αυτό υποστήριζαν -και το κάνουν μέχρι σήμερα- οι ίδιοι.

Δείτε ακόμα: Ο άγνωστος 8.0 W18 της Mercedes S-Class

Στις 29 Αυγούστου του 1992, δυο 220 Turbo Coupe μεταφέρθηκαν στην πίστα του Millbrook. Μία από τις ελάχιστες πίστες στην Ευρώπη, όπου υπάρχει ο χώρος και η υποδομή για δοκιμές υψηλής ταχύτητας και προσπάθειες επίτευξης ρεκόρ. Το «Tomcat», όπως ήταν το παρατσούκλι του, συνιστούσε το τότε ισχυρότερο αυτοκίνητο παραγωγής στην ιστορία της φίρμας. Οι 200 ίπποι στις 6.000 σ.α.λ. και τα 236 Nm στις 2.100 σ.α.λ. από τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 1.996 κ.εκ. έθεταν τα στάνταρ για τα Rover, επιταχύνοντας το 220 στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 6,9 δλ. και φτάνοντας μέχρι τα 235 χλμ./ώρα τελικής.

Η ισχύς έφτανε στους εμπρός τροχούς μέσω 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου και μπλοκέ διαφορικού, όμως το torque steer και η υποστροφή ήταν τόσο έντονα ώστε οι Άγγλοι υποστήριζαν πως το διαφορικό ήταν ελεύθερο! Σε μια προσπάθεια να κρύψουν το πόσο ανίσχυρα ήταν σασί και ανάρτηση απέναντι στο μοτέρ, οι επίσημες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για ελεύθερο διαφορικό και δικαιολογημένες αντιδράσεις από το εμπρός μέρος του Turbo Coupe. Αργότερα όμως, και αφού εκτέθηκαν από φωτογραφίες και τεχνικά έγγραφα, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την αλήθεια.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε το δίχρονο τρικύλινδρο μοτέρ της Ferrari;

Επιστροφή στο Millbrook, όπου δεν υπάρχουν κλειστές στροφές και ανάγκη διαχείρισης της ισχύος. Γκάζι στο πάτωμα, καλή αεροδυναμική και αξιοπιστία χρειάζονταν, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το «Tomcat Affair». Αυτός ήταν ο τίτλος του project, που έκρυβε την κατάρριψη μια σειρά ρεκόρ ταχύτητας. Κάθε αυτοκίνητο είχε τον σκοπό του. Το ένα θα πήγαινε τέρμα γκάζι, προκειμένου να σπάσει τα ρεκόρ μέγιστης ταχύτητας. Το άλλο είχε το σαφώς δυσκολότερο έργο του να γυρνάει επί 24 ώρες αδιάκοπα, στοχεύοντας στα παγκόσμια ρεκόρ μέσης ωριαίας ταχύτητας. Προς τεράστια υπερηφάνια των Άγγλων, αμφότερα πέτυχαν πανηγυρικά!

Το 220 Turbo Coupe κατέγραψε -μεταξύ άλλων- μέγιστη ταχύτητα 251,05 χλμ./ώρα, επίδοση που το έφερε στην κορυφή της κατηγορίας 1.500-2.000 κ.εκ. Πέραν αυτού, ολοκλήρωσε τις 24 ώρες με μέση ωριαία 222,78 χλμ./ώρα. Επίδοση που επίσης συνιστούσε ρεκόρ για την κατηγορία, όμως οι ιθύνοντες της Rover «ανοίχτηκαν» και υποστήριζαν πως κατέρριψαν το απόλυτο ρεκόρ των 24 ωρών. Κάτι που εννοείται δεν ίσχυε, καθώς η Mercedes 190Ε 2.3-16 βρισκόταν στην κορυφή από το 1983, με 246,71 χλμ./ώρα! Κάπου εκεί, άρχισαν οι έριδες του promotion στο Κόβεντρι.

Διαβάστε επίσης: Το ρεκόρ των 200+ ωρών της Mercedes 190E 2.3-16

Ορισμένα πομπώδη στελέχη της εταιρίας διατυμπάνιζαν πως το 220 ήταν ο πραγματικός κάτοχος του ρεκόρ, καθότι οι 2.3-16 είχαν μικρές μετατροπές στην ανάρτηση και την αεροδυναμική (καλυμμένα φώτα και αρμούς για βελτίωση της αεροδυναμικής, για παράδειγμα). Μετατροπές εγκεκριμένες από την FIA ωστόσο, η οποία είχε επικυρώσει τις επιδόσεις. Βέβαια, αγνοούσαν πως και τα δικά τους αυτοκίνητα έφεραν αλλαγές (αφαίρεση καταλύτη, διαφορετικά φίλτρα για αποφυγή «μπουκώματος» κλπ) – επίσης εγκεκριμένες. Παρόλα αυτά, επέμεναν. Τελικώς επικράτησαν οι φωνές των λογικών, που συμβούλεψαν να αλλάξουν το αφήγημα σε «ταχύτερο μέχρι τα 2.000 κυβικά». Η Mercedes ήταν στα 2.3 λίτρα, οπότε ουδέν πρόβλημα.

Με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση, το 220 Turbo Coupe «Tomcat» είναι ακόμα και σήμερα το ταχύτερο αυτοκίνητο μέχρι τα 2 λίτρα, στις 24 ώρες συνεχούς οδήγησης!

Get it on Google Play Download on the App Store