Το Cupra Formentor «βαράει» το VW Golf R (+video)

Το Formentor είναι το πρώτο αυθύπαρκτο μοντέλο της Cupra, συνδυάζοντας την εμφάνιση κουπέ SUV με τις επιδόσεις του Audi S3! Διόλου τυχαία η ταύτιση, καθώς το ισπανικό αυτοκίνητο παρουσιάζει ταυτόσημα νούμερα ισχύος και επιδόσεων, σε επίπεδο εργοστασιακών ανακοινώσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, το Cupra είναι ταχύτερο τόσο από το S3, όσο και από το ισχυρότερο VW Golf R!

Ο 2λιτρος TSI αποδίδει 310 ίππους και 400 Nm στα Formentor και S3, με το Golf να επωφελείται 10 ίππων και Nm παραπάνω. O συνδυασμός με το 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη και το σύστημα τετρακίνησης είναι κοινός, πέραν μικροδιαφορών στις ρυθμίσεις, ενώ παρεμφερείς παρουσιάζονται οι αριθμοί επιδόσεων. Cupra και Audi ανακοινώνονται με διαφορά δεκάτου στο 0-100 χλμ./ώρα (4,9 και 4,8 δλ. αντίστοιχα), με το VW να δείχνει το δρόμο στα 4,7 δλ. Η πραγματικότητα, ωστόσο, στέφει πρωταθλητή της εσωτερικής μονομαχίας το Formentor- και μάλιστα με εντυπωσιακή διαφορά!

Στη δοκιμή του carwow και με τον Matt Watson πίσω από το τιμόνι, το ισπανικό crossover έφτασε στα 100 χλμ./ώρα από στάση μέσα σε μόλις 4,3 δλ.! Μια απίστευτη επίδοση, που σταματά το χρονόμετρο 0,6 δλ. ταχύτερα από τις ανακοινώσεις των Ισπανών και του Ίνγκολσταντ, ρίχνοντας μισό δευτερόλεπτο στο Golf R. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέτρηση έγινε υπό τις παραδοσιακές, βρετανικές συνθήκες, με κρύο και υγρασία. Το ερώτημα που εγείρεται είναι άλλο. Από τη στιγμή που είναι τόσο γρήγορο αυτό το Formentor, τι πρέπει να περιμένουμε από το κορυφαίο VZ5, με το μοτέρ του Audi RS 3 κάτω από το καπό;

Get it on Google Play Download on the App Store