Το φορτηγό της Daimler λιώνει τους πάγους (+video)

Ο τίτλος κάθε άλλο παρά μεταφορικός είναι, καθώς πράγματι ο νέος τράκτορας της Daimler Trucks μπορεί να λιώσει τους πάγους! Παίρνουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η γερμανική εταιρία παρουσίασε το νέο της «αστέρι», ονόματι Western Star 49X, που αντικαθιστά το Western Star 4900. Το 49X βασίζεται σε ολοκαίνουργιο πλαίσιο, ελαφρύτερο μεν κατά 159 κιλά, αλλά πολύ πιο άκαμπτο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης RBM (Resisting Bending Moment – αντίσταση στη στρέψη, κοινώς) φτάνει τις 418.043 Nm! Αναλόγως έκδοσης και εφαρμογής (ανατρεπόμενο, επικαθήμενο κλπ), το πλαίσιο ενισχύεται περαιτέρω σε καίρια σημεία, φτάνοντας το RBM μέχρι τις 610.118 Nm!

Διαβάστε επίσης: Το φορτηγό μηδενικών ρύπων της Toyota

Σύμφωνα με τη Western Star (θυγατρική της Daimler), η καμπίνα είναι η πιο σταθερή και ευρύχωρη της κατηγορίας. Στο πρώτο κομμάτι έχουν διεξαχθεί δοκιμές 800.000 χλμ., ενώ στο δεύτερο αναφέρεται πως ο χώρος είναι μεγαλύτερος κατά 10 με 13% σε σύγκριση με τους κορυφαίους ανταγωνιστές (οι οποίοι δεν προσδιορίζονται).

Κάτω από αυτή, αναλαμβάνουν δράση δυο πανίσχυροι κινητήρες ντίζελ και η νέα σειρά αυτόματων κιβωτίων DT12, σε δυο εκδοχές: DT12-V και DT12-VX. Τα συστήματα μετάδοσης έχουν υποβληθεί σε περισσότερα από 35 εκατομμύρια χιλιόμετρα δοκιμών και συνδυάζονται τόσο με τον DD15 Gen 5 κινητήρα, όσο και με τον κορυφαίο DD16. Αμφότεροι εξακύλινδροι εν σειρά, 14.8 και 15.6 λίτρων αντίστοιχα. Ο DD15 αποδίδει 505 ίππους στις 1.600 σ.α.λ. και 2.508 Nm στις 1.000 σ.α.λ., έχοντας διαθέσιμα τα 2.440 Nm από τις 900 σ.α.λ. και διατηρώντας 2.212 Nm μέχρι πάνω από τις 1.600 σ.α.λ. Ο DD16 αποδίδει 600 ίππους στις 1.800 σ.α.λ. και 2.779 Nm στις 990 σ.α.λ., προσφέροντας 2.000 Nm ήδη από τις 850 σ.α.λ.

Δείτε ακόμα: «Χεράς» ντριφτάρει φορτηγό 33 τόνων (+video)

Τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν την τιμητική τους, με το 49X να ανιχνεύει πεζούς και οχήματα στα πλαϊνά και έμπροσθεν (που κανονικά δεν είναι ορατά από τον οδηγό), να φρενάρει αυτόματα και να διατηρείται στη λωρίδα, αυξομειώνοντας παράλληλα την απόσταση από τον προπορευόμενο. Επίσης, το κιβώτιο έχει λειτουργίες Off Road (για κίνηση σε δυσχερή εδάφη, όπως χιόνι) και Power Launch, που εκκινεί δυνατά όταν υπάρχει μεγάλο φορτίο προστατεύοντας παράλληλα τον συμπλέκτη. Εντυπωσιακά στοιχεία, ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα φώτα του.

Το 49X διαθέτει φωτιστικά σώματα LED με ενσωματωμένο αισθητήρα θερμότητας, ο οποίος αυξομειώνει -ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία- την ένταση (όχι τη φωτεινότητα) της δέσμης. Τα φώτα του Western Star μπορούν να λιώσουν πάγο πάχους 3 χλστ. σε λιγότερο από 10 λεπτά, σε θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου! Κατ’ αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η πρόσφυση των ελαστικών και προστατεύεται ο οδηγός από το κρύο, καθώς δεν χρειάζεται να κατέβει και να ρίξει αλάτι ή νερό. Παράλληλα, η δέσμη φωτός διαπερνά την ομίχλη και βελτιώνει την ορατότητα.

Διαβάστε επίσης: Οι Κινέζοι κατασκεύασαν φορτηγό που κινείται με νεράκι!

Get it on Google Play Download on the App Store