Το Hyundai i30 N «σβήνει» το Subaru WRX (+video)

To i30 N δεν αστειεύεται σε κόντρες, είτε έχει δίπλα του δικίνητο είτε τετρακίνητο αντίπαλο. Το ταχύτερο Hyundai παραγωγής στα χρονικά είναι εξάλλου, με 5,4 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα όταν ο 2.0λιτρος T-GDI συνδυάζεται με το 8άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Αριθμοί που κάνουν μέχρι και το Subaru WRX να κομπλάρει.

Πριν καν εκκινήσουν τα δυο αυτοκίνητα, το άλλοτε rally replica ξεκινά από μια θέση που δεν έχει πολυσυνηθίσει: εκείνη του αουτσάιντερ. Το WRX διατηρεί μεν το κλασικό πλεονέκτημα της επιπλέον πρόσφυσης στην εκκίνηση, ελέω τετρακίνησης, όμως σε όλους τους άλλους τομείς αγχώνεται. Ο υπερτροφοδοτούμενος τετρακύλινδρος boxer μπορεί να είναι κατά 0.4 λίτρα μεγαλύτερος του Hyundai (2.4 αντί 2.0 λίτρων), όμως βρίσκεται πίσω σε ισχύ: 275 άλογα αντί 280, που γίνονται 290 με overboost, και 350 αντί 392 Nm. Το 8άρι DCT επίσης προσφέρει ταχύτερες αλλαγές από το CVT του Subaru, οπότε «μάνι-μάνι» ο «Ρεξ» φαίνεται να ξεμένει μόνο με το αβαντάζ της εκκίνησης.

Κάτι που εξαργυρώνει, φεύγοντας εμφανώς καλύτερα από το i30 N. Παρά το μπλοκέ διαφορικό, το κορεατικό hot hatch δεν αποφεύγει το σπινάρισμα, ενώ κι ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού του είναι κομμάτι χειρότερος από εκείνον του Scoobie. Άπαξ και βρίσκουν πρόσφυση οι εμπρός τροχοί του Hyundai, όμως, το WRX μετράει αντίστροφα. Η μεγαλύτερη δύναμη, το χαμηλότερο βάρος και το ταχύτερο κιβώτιο μαζεύουν με καταιγιστικό ρυθμό τη διαφορά, φέρνοντας μπροστά το i30 N στον τερματισμό – και με σχετική άνεση, μάλιστα.

Get it on Google Play Download on the App Store