Το ηλεκτρικό «βουνό» των 380+ τόνων της Caterpillar (+video)

Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει σε κάθε μορφή μετακίνησης, όχι μόνο στα αυτοκίνητα. Έχουμε ήδη δει ηλεκτρικά φορτηγά και λεωφορεία, αλλά το ρεύμα του… ρεύματος δεν σταματά εκεί. Όπως έδειξε προ ολίγων ημερών η Caterpillar, στο εγγύς μέλλον θα αφορά ακόμα και τα «τέρατα» που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία!

Το 793 είναι το πιο διαδεδομένο φορτηγό εξορύξεων, κουβαλώντας τόνους επί τόνων σε ορυχεία και μεταλλεία ολούθε στον πλανήτη. Οι περιβαλλοντικές εξελίξεις και οι νόρμες των ρύπων στοχεύουν πρωτίστως στα αυτοκίνητα, όμως δεν σημαίνει πως τα υπόλοιπα τροχοφόρα εξαιρούνται. Η ηλεκτροκίνηση έρχεται για όλους και οι Αμερικανοί δηλώνουν έτοιμοι, με το 793 Electric. Το πρώτο EV της Caterpillar και ένα από τα πιο καινοτόμα οχήματα της βιομηχανίας εξορύξεων, που εξελίχθηκε σε συνεργασία με κολοσσούς του χώρου, όπως οι Rio Tinto, BHP και Newmont Corporation, στα πλαίσια του προγράμματος Early Learner.

Το Electric έκανε πρεμιέρα στα μέσα της εβδομάδας, σε μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή 6,9 χιλιομέτρων. Οι τεχνικοί της αμερικανικής εταιρίας παρακολουθούσαν τα πάντα μέσω 1.100 καναλιών δεδομένων, συλλέγοντας 110.000 στοιχεία ανά δευτερόλεπτο, με το φορτηγό πλήρως φορτωμένο. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του Electric δεν ανακοινώνεται, αλλά λογικά θα πρέπει να είναι κοντά (αν όχι ταυτόσημο) με εκείνο του κανονικού, ντίζελ, 793 που σηκώνει μέχρι 256 τόνους. Με την τεράστια καρότσα του γεμάτη, το EV της Caterpillar έφτασε σε μια τελική της τάξης των 60 χλμ./ώρα και κατάφερε να ανέβει ανηφόρα 1 χλμ. με κλίση 10%, στα 12 χλμ./ώρα. Στη συνέχεια κατέβηκε 1 χλμ. με 10% κλίση, προκειμένου να δοκιμαστεί η ανάκτηση ενέργειας. Τόσο αυτή όσο και η χωρητικότητα των μπαταριών (επίσης δεν ανακοινώνεται) επέτρεψαν στο 793 Electric να πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους στην πίστα, πριν χρειαστεί να μπει στην πρίζα.

Το –άνω των 380 τόνων βάρους– πρωτότυπο φορτηγό κατασκευάστηκε στο Tucson Proving Ground της Caterpillar, που βρίσκεται στην Green Valley της Αριζόνα. Προς υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, η Caterpillar επενδύει στη μετατροπή του πεδίου δοκιμών σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο «ορυχείο του μέλλοντος», εγκαθιστώντας και αξιοποιώντας διάφορες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος είναι να εφαρμόσουν τις ίδιες βιώσιμες λύσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες εξόρυξης στις δικές τους δραστηριότητες, για να μάθουν από πρώτο χέρι τι χρειάζεται για τη λειτουργία ενός ηλεκτρισμένου ορυχείου και να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τους πελάτες μέσω των αλλαγών.

Get it on Google Play Download on the App Store