Το σημείο-«προσκύνημα» στον Colin McRae (+video)

Η 15η Σεπτέμβρη, για κάθε φίλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και γενικότερα φαν της αυτοκίνησης, είναι μια «μαύρη» μέρα. Σαν σήμερα, πριν 13 χρόνια, το ελικόπτερο που πιλοτάριζε ο Σκωτσέζος αρτίστας της οδήγησης, συνετρίβη κοντά στο σπίτι του συμπαρασύροντας στο θάνατο εκτός από τον ίδιο, τον γιο του και δυο οικογενειακούς φίλους.

Τραγική ειρωνεία συνιστά το γεγονός πως πίσω από το τιμόνι, ο McRae έκανε τις «πτήσεις» στο WRC επιστήμη. Ο κατά γενική ομολογία θεαματικότερος οδηγός που έχει περάσει από τον θεσμό, έχει προσγειωθεί σχεδόν κάθετα μετά από άλμα.

Έχει τραυματίσει τον συνοδηγό του, Nicky Grist, στη μέση έπειτα από προσγείωση, έχει απογειωθεί ντριφτάροντας, ενώ σε ένα από τα πιο απίστευτα σκηνικά σε αγώνα ράλλυ, μας μεταφέρει νοητά η αφήγηση του Grist: «Σε έναν αγώνα, νομίζω στο Ράλλυ Ουαλίας ή Αυστραλίας, ήταν μια ειδική με δυο άλματα κοντά το ένα στο άλλο. Είχα γράψει στις σημειώσεις προσεκτικά το πρώτο, ώστε να προσγειωθούμε σωστά για το δεύτερο. Περάσαμε το σημείο στο shakedown και ο Colin μου είπε πως χάναμε χρόνο, καθώς μπορούσε να περάσει με τη μία και τα δύο! Κάτι που έκανε τελικά την μέρα του αγώνα»!

Διαβάστε επίσης: Το αλησμόνητο Subaru Impreza του Colin McRae

Παρακάτω τα διαδοχικά άλματα στις ειδικές της Αυστραλίας

Ένα από τα σημεία που ο McRae έκανε τα πλήθη να παραληρούν, ήταν στην ειδική Vargasen του Ράλλυ Σουηδίας. Συγκεκριμένα, ένα ύψωμα που κυριολεκτικά έκανε το αυτοκίνητο να πετάξει! Για αρκετά μέτρα, μάλιστα. Οι Σουηδοί, λόγω των περασμάτων του Σκωτσέζου, αποκαλούσαν το σημείο «Colin’s Crest» (Η κορυφή του Κόλιν). Μια ονομασία που επισημοποιήθηκε το 2008, μια χρονιά μετά τον θάνατό του.

Έκτοτε, στο Colin’s Crest γίνεται κυριολεκτικά λαϊκό προσκύνημα, ενώ θεσμοθετήθηκε και ειδικό βραβείο, το οποίο κατακτά κάθε χρονιά όποιος πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο άλμα. Πρώτος νικητής ήταν ο Khalid Al Qassim, με Ford Focus WRC και 36 μέτρα. Περσινός, ο Kris Meeke και το Toyota Yaris WRC που βλέπουμε παρακάτω, στα 41 μέτρα

 

 

Το απόλυτο ρεκόρ, ωστόσο, δεν ανήκει σε κάποιο πρωτοκλασάτο όνομα. Ούτε καν σε αυτοκίνητο της κατηγορίας WRC! Ο Νορβηγός Eyvind Brynildsen και το Ford Fiesta R5 Evo, έφτασαν στην κορυφή του Κόλιν με 165 χλμ./ώρα και πέταξαν στα 45 μέτρα!

Δείτε ακόμα: Όταν ο Senna έστυβε το Honda NSX (+video)

Το βάθρο του Colin’s Crest συμπληρώνουν οι Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC, το 2015) και Mads Ostberg (Ford Fiesta WRC και κεντρική φώτο, το 2017) με 44 μέτρα, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει και πάλι ο Ostberg, με τα 43 μέτρα που έφτασε το 2018 (Citroen C3 WRC).

Μπόνους μαθήματα από τον ίδιο, τον master

 

Get it on Google Play Download on the App Store