Το τιτάνιο έργο διάλυσης πλοίου 7.400 αυτοκινήτων

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2019, ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων ανατράπηκε στο St. Simons Sound, κοντά στο λιμάνι του Brunswick στη Γεωργία, των Η.Π.Α.  Αμέσως είχε σημάνει συναγερμός για τη διάσωση των 23 μελών του πληρώματος, αλλά και την αποτροπή οικολογικής καταστροφής στην περιοχή.

Το κατασκευής Hyundai και μήκους 200 μέτρων MV Golden Ray, είχε ανατραπεί μόλις 23  λεπτά μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι. Το πλοίο ήταν καινούργιο, αφού είχε ναυπηγηθεί από την τους Κορεάτες το 2017, και είχε μέγιστη χωρητικότητα 7.400 αυτοκινήτων. Όταν έγινε το συμβάν, ήταν φορτωμένο με 4.200 οχήματα. Το Golden Ray έμεινε ακινητοποιημένο για περίπου ένα χρόνο, πριν αρχίσουν οι εργασίες διάλυσής του. Το σχέδιο, ήθελε το θεόρατο καράβι να κόβεται σε 8 κομμάτια -2.700 με 4.000 τόνους έκαστο- και να αποστέλλεται για σκραπ. Το κολοσσιαίο αυτό εγχείρημα θα γινόταν μέσω τεράστιων γερανών, όπου αλυσίδες μήκους 122 μέτρων, με κάθε κρίκο να ζυγίζει 80 κιλά, θα χρησιμοποιούνταν ως πριονοκορδέλες, προκειμένου να κόψουν τις πολύ χοντρές λαμαρίνες του κύτους.

Ερχόμαστε στα μέσα του 2021, σχεδόν 2 χρόνια μετά το περιστατικό και κοντά 1 από την έναρξη των εργασιών. Πόσο από το Golden Ray έχει απομακρυνθεί; Μόλις το 1/4! Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ανέφερε πως το -τιτάνιο, ομολογουμένως- έργο θα διαρκούσε από το Νοέμβρη του 2020 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Περίπου 13 μήνες, δηλαδή. Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε στο Μάη και ακόμα είναι στη θέση τους τα 3/4 του πλοίου. Προφανώς δεν τίθεται η παραμικρή πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία στον προβλεπόμενο χρόνο, ούτε καν να καθυστερήσει απλά μερικούς μήνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μηχανικών, το MV Golden Ray θα κείτεται στο St. Simons τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022, με το απαισιόδοξο σενάριο να κάνει λόγο για ολοκλήρωση στις αρχές του 2023!

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απογοητευμένοι, ενώ δεν υπάρχει κάποια εξήγηση ή συγκεκριμένος λόγος για τις καθυστερήσεις. Απλούστατα, πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, την οποία εκτίμησαν χρονικά πολύ αισιόδοξα όταν ξεκινούσε το πρότζεκτ.

Get it on Google Play Download on the App Store