Το υπερσύγχρονο stealth μαχητικό της Mitsubishi!

Όσο περιμένουμε την επιστροφή του Evo και ακούμε τους Ιάπωνες να ανακοινώνουν πως τα νέα μοντέλα στην Ευρώπη σταματούν, μέχρι νεοτέρας, η Mitsubishi διαπρέπει σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Ένας εξ αυτών, αεροναυπηγική.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας και η Mitsubishi Heavy Industries ανακοίνωσαν τη σύναψη συνεργασίας, για την εξέλιξη ενός υπερσύγχρονου stealth μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς! Το F-X -όπως ονομάζεται το project- θα αντικαταστήσει τα σημερινά F-2, που υπηρετούν την εγχώρια πολεμική αεροπορία από τα μέσα της δεκαετίας του 90. Το F-2 αποτελεί παραλλαγή του γνωστού μας F-16 και προϊόν τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ Lockheed Martin, Mitsubishi Heavy Industries και Ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Διαβάστε επίσης: Ποιο Honda πιάνει τα 782 χλμ./ώρα;

Αυτή τη στιγμή, οι Ιάπωνες διαθέτουν 290 μάχιμα αεροσκάφη. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αξίας 40 δις δολαρίων κατά το Reuters, θα αντικαταστήσει τα 98 F-2 του στόλου με ισάριθμα F-X σε χρονικό ορίζοντα 15ετίας. Η περάτωση του προγράμματος οριοθετείται στο 2035, με τα πρώτα F-X να παραδίδονται στις αρχές του 2030 και τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις να ξεκινούν 2 χρόνια νωρίτερα. Εκτός από αυτά, η Ιαπωνία αναβαθμίζει τα μισά από τα 200 F-15J του στόλου της και προγραμματίζει την αγορά 147 F-35A και B.

Η Mitsubishi, δε, διατηρεί μακρά παράδοση στην κατασκευή μαχητικών, κι ας μην είναι το ίδιο γνωστή σε εμάς με την αντίστοιχη δραστηριότητα της SAAB. To 6AM «Zero» κατέχει ιστορική θέση στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ήταν το αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στην επιδρομή του Περλ Χάρμπορ. Επίθεση που άλλαξε δραστικά τη στάση των Η.Π.Α. και επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του Μεγάλου Πολέμου.

Δείτε ακόμα: Ποια μάρκα είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλοίων;

Αξίζει να αναφερθεί πως το F-X δεν θα είναι η πρώτη προσπάθεια των «Τριών Διαμαντιών» στα stealth μαχητικά, καθώς από το 2009 μέχρι το 2016 εξέλισσαν το X-2 Shinshin. Μια τεχνολογική πλατφόρμα έρευνας και εξέλιξης τεχνολογιών για μαχητικά αεροσκάφη, που κόστισε 40 δις γεν (πάνω από 325 εκατομμύρια ευρώ) για ένα και μοναδικό πρωτότυπο!

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε ότι η Yamaha έχει ασχοληθεί με αυτοκίνητα;

Get it on Google Play Download on the App Store