Toyota RAV4 PHEV άγγιξε τις 2.000 χλμ. αυτονομία!

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το project της ασύρματης φόρτισης και η αποδοτικότητα που δίνει στο Toyota RAV4 PHEV, μέσω της δοκιμής από την ισραηλινή start up Electreon. Πώς έγινε αυτό; Ενώ ο αρχικός στόχος ήταν 1.000-1.500 χλμ. ηλεκτρικής αυτονομίας, τελικά το ιαπωνικό SUV παραλίγο να φτάσει μέχρι τις 2.000 χλμ.!

H φίρμα από το Τελ Αβίβ ξεκίνησε στις 21 Μαΐου μια δοκιμή, που διήρκεσε για 5 μέρες. To plug-in υβριδικό RAV4 έκανε κύκλους σε μια οβάλ πίστα 200 μέτρων, το 25% της οποίας αποτελείται από το λεγόμενο «ηλεκτρικό οδόστρωμα». Άσφαλτο, δηλαδή, που από κάτω διαθέτει ειδικά πηνία και πομπούς, φορτίζοντας ασύρματα το αυτοκίνητο. Σκοπός των Ισραηλινών για το SUV της Toyota, ήταν να καλύψει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση πριν να χρειαστεί σύνδεση σε πρίζα ή να ενεργοποιηθεί ο βενζινοκινητήρας.

toyota rav4 phev

Έπειτα από 100 ώρες συνεχόμενων γύρω-γύρω, που διακόπτονταν μόνο για να αλλάξει ο οδηγός (55 στο σύνολο), το RAV4 PHEV κατάφερε να ολοκληρώσει 1.924,56 χλμ. πριν να χρειαστεί σύνδεση σε πρίζα, αντλώντας 241,69 kWh από το οδόστρωμα. Η μπαταρία των 18 kWh κατόρθωσε να εκτινάξει την αποδοτικότητά της πάνω από το 25πλάσιο της εργοστασιακής, η οποία δεν ξεπερνά τα 75 χλμ. αυτονομίας! Παράλληλα, η λειτουργία του αυτοκινήτου μόνο με τους ηλεκτροκινητήρες (182 άλογα και 270 Nm αυτός που το κινεί, 54 άλογα/121 Nm αυτός που αναλαμβάνει το ρόλο διαφορικού πίσω για σύστημα τετρακίνησης AWD-i) γλίτωσε το περιβάλλον από 373,28 κιλά CO2 σε αυτές τις 100 ώρες (και 24 λεπτά) οδήγησης, συγκριτικά με το τι θα έκανε ένα θερμικό μοτέρ στις ίδιες συνθήκες.

Η Electreon υπέγραψε συμφωνία με τις Toyota και Denso τον περασμένο Μάρτη, προκειμένου να αναπτύξουν την τεχνολογία της ασύρματης φόρτισης τόσο στα καινούργια μοντέλα, όσο και ως κιτ για παλαιότερης χρονολογίας. Οι Ισραηλινοί έχουν παράλληλα και άλλες συμπράξεις να «τρέχουν», καθότι ήδη τα συστήματα ασύρματης φόρτισης χρησιμοποιούνται πιλοτικά σε Σουηδία, Γαλλία και Βέλγιο, ενώ έχουν αναλάβει και τα ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία της Γερμανίας.

 

Get it on Google Play Download on the App Store