Βεντέτα μεταξύ i30 N, Civic Type R και S3 (+video)

Η μάχη στα hot hatches είναι πιο έντονη, αλλά και πιο αυτοματοποιημένη, από ποτέ καθώς τα χειροκίνητα κιβώτια τείνουν να εκλείψουν. Το Honda Civic Type R είναι το μοναδικό που προσφέρεται αποκλειστικά με μηχανική μετάδοση, τη στιγμή που το Hyundai i30 N δίνει την επιλογή μεταξύ 6τάχυτου χειροκίνητο και 8τάχυτου διπλού συμπλέκτη. Το Audi S3 από την άλλη, αλλάζει σχέσεις μόνο μέσω του 7τάχυτου DSG.

Μεταξύ των τριών, το S3 είναι το μοναδικό με τετρακίνηση. Honda και Hyundai τροφοδοτούν τον εμπρός άξονα, με 320 και 280 ίππους αντίστοιχα. Το Audi βρίσκεται στο ενδιάμεσο, με 310 άλογα, και ίδια ροπή με το Type R (από 400 Nm). Το i30 N σταματά στα 378 Nm και εκτός των άλλων, είναι το βαρύτερο μεταξύ τους. Παρά την ύπαρξη του συστήματος Quattro, το S3 ζυγίζει 1.500 κιλά τη στιγμή που το κορυφαίο i30 βρίσκεται στα 1.535! Το Civic εκτός της μεγαλύτερης ισχύος, διαθέτει το μικρότερο βάρος (1.420 κιλά). Παρόλα αυτά, η Hyundai ανακοινώνει 5,4 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και η Honda 5,8 δλ., φανερώνοντας τη χρησιμότητα της αυτόματης μετάδοσης. Το S3 αναμενόμενα είναι μισή κλάση πάνω, με 4,8 δλ. για την ίδια μέτρηση. Στις τελικές, πάντως, το «Τάπερ» παίρνει την εκδίκησή του, καθότι το μόνο που δεν περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 272 χλμ./ώρα.

Άλλο ευθείες, άλλο στροφές όμως. Όπως αποδεικνύει και το συγκριτικό του Auto Express, η κυριαρχία του Ιάπωνα μπορεί να αμφισβητηθεί όσο θέλει κάποιος σφετεριστής στα χαρτιά, αλλά η πράξη απέχει παρασάγγας!

Get it on Google Play Download on the App Store