Η Hyundai ετοιμάζει αυτόνομα & ιπτάμενα οχήματα!

Η Hyundai θα ρίξει σύντομα το βάρος της στον τομέα της προηγμένης εναέριας κινητικότητας, μιας κι έχει προγραμματίσει το λανσάρισμα ενός ηλεκτρικού ιπτάμενου οχήματος έως το 2028.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Hyundai αναμένεται να επεκτείνει την γκάμα των ιπτάμενων οχημάτων της από το 2030 κι έπειτα, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας εναέριων μεταφορών προηγμένης τεχνολογίας. Το νέο δημιούργημα της κορεάτικης εταιρείας θα έχει τη δυνατότητα κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), ενώ αντί να καίει κηροζίνη, θα κινείται από ηλεκτρικούς κινητήρες που θα αντλούν ενέργεια από συστοιχίες μπαταριών. Το αεροσκάφος αναμένεται να είναι αυτόνομο με δυνατότητα μεταφοράς πέντε επιβατών, όντας σχεδιασμένο για μικρές διαδρομές, κυρίως αστικού χαρακτήρα. Η ιδέα είναι πως οι κάτοικοι των πόλεων θα χρησιμοποιούν το ιδιαίτερο αυτό όχημα, καλώντας το μέσω μιας ειδικής εφαρμογής, θα ταξιδεύουν στην πόλη θα προσγειώνονται, θα αποβιβάζονται και με ένα ηλεκτρικό Scooter θα φτάνουν στον τελικό τους προορισμό. Μια πρώτη γεύση από αυτό το project της Hyundai την πήραμε στο Consumer Electronics Show 2020, με το ιπτάμενο πρωτότυπο S-A1 Personal Air Vehicle.

Να θυμίσουμε πως το S-A1 που είχε εξελιχθεί σε συνεργασία με την Uber, έχει κι αυτό δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, ταχύτητα ταξιδιού 290 χλμ./ώρα, με μέγιστο ύψος πτήσης τα 2.000 πόδια, ενώ η συνολική του εμβέλεια δεν ξεπερνούσε τα 100 χλμ. Βέβαια αυτό το πρωτότυπο δεν ήταν πλήρως αυτόνομο, αλλά χρειαζόταν πιλότο. Σε αυτό που στάθηκαν οι μηχανικοί εξέλιξης του S-A1 είναι πως ο παραγόμενος θόρυβος του, είναι εξαιρετικά χαμηλός συγκριτικά με ενός ελικοπτέρου, χάρη στους ρότορες που διαθέτει. Η Hyundai έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Canadian Advanced Air Mobility Consortium για να καταφέρει να ολοκληρώσει το μεγαλόπνοο εγχείρημα της. Επιπλέον η Hyundai έχει κομβικό ρόλο και στο project Future Flight Challenge, που σκοπό έχει να ενισχυθούν οι «πράσινες» εναέριες μεταφορές στα προσεχή έτη! Ενδεικτικό του πόσο πολύ έχει επενδύσει η μάρκα σε αυτή την νέα τεχνολογία είναι πως έχει δημιουργήσει ήδη ένα νέο τμήμα ηλεκτρικών ιπτάμενων οχημάτων με την ονομασία Supernal!

Get it on Google Play Download on the App Store