Πώς βγαίνει η ψηφιακή άδεια δακτυλίου;

Ο νέος δακτύλιος μπαίνει από σήμερα στη ζωή μας, με σημαντικές αλλαγές σχετικά με το ποια αυτοκίνητα θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που θα μπορούν να κινηθούν χωρίς περιορισμούς στο κέντρο της πόλης, θα μπορούν να προμηθευτούν τις Άδειες Δακτυλίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την υπ’ αρ. οικ-289738/Φ.911 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4860/20-10-2021), οι κατηγορίες των οχημάτων που εξαιρούνται από την εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων εντός του μικρού δακτυλίου (μονά – ζυγά) και για τις οποίες εκδίδεται το ειδικό σήμα είναι οι εξής:

  • ηλεκτρικά
  • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • υβριδικά
  • κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Η χορήγηση του ειδικού σήματος για τους κατόχους των αυτοκινήτων που κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Αρχικά, ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου που εξαιρείται του μέτρου των «Μονών-Ζυγών» θα πρέπει να ταυτοποιηθεί με τους κωδικούς του στο Taxisnet και στη συνέχεια να υποβάλλει την αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος, δηλώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του. Τα στοιχεία του οχήματος αντλούνται από τα μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο έλεγχος υλοποιείται αυτόματα και εφόσον το όχημα είναι σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, το ειδικό σήμα εκδίδεται επιτόπου σε μορφή pdf. Ο κάτοχος του αυτοκινήτου μπορεί είτε να το έχει εκτυπωμένο στο αυτοκίνητό του, είτε στο κινητό του τηλέφωνο ώστε εύκολα να το δείχνει σε τυχόν έλεγχο της Τροχαίας. Όπως όλα τα ηλεκτρονικά έγγραφα που εκδίδονται από το gov.gr, το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης. Οι λοιπές άδειες κυκλοφορίας στο δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Οι υπόλοιποι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα όρια του Δακτυλίου καθώς η παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ. Οι ημέρες και ώρες ισχύος του Δακτυλίου είναι οι εξής: Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07:00 έως 20:00, Παρασκευή, ώρες 07:00 έως 15:00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Ποιες είναι οι υπόλοιπες εξαιρέσεις για τον Δακτύλιο;

Εκτός των παραπάνω υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις κατά την εφαρμογή του μέτρου του Δακτυλίου, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά πατώντας εδώ!

Get it on Google Play Download on the App Store