Αστραπιαίες τελικές με το Tesla Model S Plaid (+video)

Η ταχύτητα του Tesla Model S Plaid είναι ιστορικών διαστάσεων. Δεν συναντάς κάθε μέρα αυτοκίνητο παραγωγής που μπορεί να κάνει το 0-402 μέτρα σε ελάχιστα πάνω από 9 δλ., έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα πολυτελούς μεταφοράς 5 επιβατών.

Το ταχύτερο αυτοκίνητο στα χρονικά της αμερικανικής εταιρίας διαθέτει 3 ηλεκτροκινητήρες (έναν εμπρός, δυο πίσω), που παράγουν συνολικά 1.020 ίππους και 1.424 Nm, κάνοντας ακόμα και hypercars όπως οι LaFerrari και Porsche 918 Spyder να μοιάζουν με απλά τετράτροχα! Όπως γίνεται με κάθε μοντέλο της Tesla, το Plaid λανσαρίστηκε με εντυπωσιακά νούμερα επιδόσεων. Τα περισσότερα, τα επαληθεύει. Στην τελική ταχύτητα, όμως, χωλαίνει.

Αρχικά, το Model S Plaid αναφερόταν πως ξεπερνούσε τα 320 χλμ./ώρα. Λίγο μετά τις πρώτες παραδόσεις (και προσπάθειες τελικής), η γνωμάτευση άλλαξε και κατέβηκε στα μόλις 262 χλμ./ώρα, με την Tesla να δηλώνει πως χρειάζεται αναβάθμιση λογισμικού (πάντα με το αζημίωτο) ώστε να φτάσει το αυτοκίνητο στην αρχικά διαφημιζόμενη τελική του. Τελικά και προς το παρόν, μετά την έναρξη διάθεσης του προγράμματος Track Mode, η ανώτερη ένδειξη στο ψηφιακό κοντέρ αυξήθηκε στα 278 χλμ./ώρα. Ταχύτητα την οποία επιτυγχάνει με περισσή άνεση, καταδεικνύοντας πως τα ισχυριζόμενα 320 χλμ./ώρα δεν είναι τόσο μακριά. Απλά, χρειάζεται να διασφαλιστεί η απαραίτητη αξιοπιστία μπαταρίας και ηλεκτροκινητήρων για να φτάσει εκεί.

Πέρα από τα 16 χλμ./ώρα επιπλέον σε σχέση με τα απλά Plaid, το Track Mode έχει κι άλλες χάρες. Ο οδηγός μπορεί να αλλάξει την κατανομή φρεναρίσματος από 100-0 σε 0-100 εμπρός πίσω, να επιλέξει το βαθμό εμπλοκής του συστήματος ελέγχου ευστάθειας και το ποσοστό ανάκτησης ενέργειας από 0 σε 100%. Συν τοις άλλοις, η ελευθερία που εξασφαλίζεται από το ESP και το traction control δίνει τη δυνατότητα για μερικά χορταστικά donuts, «ανάβοντας» και τα τέσσερα ελαστικά!

Get it on Google Play Download on the App Store