BMW M4 CSL ξεπιάνεται στην autobahn (+video)

Μπορεί να πέρασαν 18 χρόνια για να παρουσιάσει και πάλι CSL η BMW, αλλά φρόντισε να το κάνει με τρόπο εμφατικό. Η M4 CSL «έσκασε» με 550 ίππους, αγωνιστικές καταβολές και επιδόσεις που την τοποθετούν στην κορυφή όλων των M3/M4, τοποθετούμενη παράλληλα στα υψηλότερα κλιμάκια του M GmbH.

H τελευταία Coupe Sport Leichtbau σταματά την ένδειξη της ζυγαριάς 109 κιλά νωρίτερα συγκριτικά με τη M4 Competition (1.605 κιλά συνολικά), κεφαλαιοποιώντας τα στάνταρ κεραμικά φρένα (15,7 ίντσες μπροστά, 15 πίσω), τους σφυρήλατους τροχούς και το συνδυασμός ελαφρύτερων ελατηρίων-συνδέσμων στη χαμηλότερη κατά 10 χλστ ανάρτηση. Το μειωμένο βάρος συνδυάζεται με περισσότερη ισχύ, χάρις στο νέο εγκέφαλο και την εξάτμιση τιτανίου, που ανεβάζουν τον 3.0λιτρο twinturbo straight six στα 550 άλογα και τα 649 Nm (+40 ίπποι σε σχέση με την Competition). Άλλως, μιλάμε για μόλις 2,91 κιλά ανά ίππο!

Η CSL τροφοδοτεί τους πίσω τροχούς μόνο μέσω του 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να πετυχαίνει εξαιρετικά νούμερα επιτάχυνσης. Το  0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 3,6 δλ. και το 0-200 χλμ./ώρα σε 10,8 δλ., ωστόσο τη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η διαχείριση της τελικής ταχύτητας. Η πιο σκληροπυρηνική M4 δεν αφήνεται εντελώς ελεύθερη από τα ηλεκτρονικά δεσμά, αλλά σε αυτή είναι πιο χαλαρά από κάθε άλλη BMW M. Ο κόφτης δεν επεμβαίνει πριν τα 307 χλμ./ώρα, την ώρα που ακόμα και η ισχυρότερη «Μπέμπα» όλων των εποχών (η M5 CS) «φρενάρεται» στα 305 χλμ./ώρα!

To πόσο άνετα φτάνει σε τέτοια επίπεδα ταχύτητας, αποτυπώνεται στο video του AutoTopNL. H Μ4 CSL ξεπερνά τα 307 χλμ./ώρα που αναφέρουν οι Βαυαροί, εμφανίζοντας στο ψηφιακό κοντέρ μέχρι 309 χλμ./ώρα. Προφανώς υπάρχει απόκλιση μεταξύ ένδειξης ταχύμετρου και πραγματικής ταχύτητας, αλλά δεν παύει να είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ανεβαίνουν τα ψηφία. Στα 309 χλμ./ώρα ο οδηγός αφήνει το γκάζι, όμως με το ρυθμό που «έγραφε» το κοντέρ φαινόταν πως άνετα θα ξεπερνούσε τα 310 χλμ./ώρα, με 7η σχέση μάλιστα στο κιβώτιο!

Get it on Google Play Download on the App Store