Bugatti Divo τρελαίνει κόσμο σε ανάβαση (+video)

H Divo είναι η πιο σκληροπυρηνική Bugatti που κυκλοφορεί, πιο hardcore και από τη Chiron Pur Sport. Βασίζεται μεν στη Chiron, αλλά έχει εξελιχθεί καθαρά με γνώμονα την παραγωγή κάθετης δύναμης, τους χρόνους πίστας και τα βέλτιστα περάσματα από καμπές. Όσο μελετημένο αυτοκίνητο κι αν είναι, βέβαια, δεν σταματά να κοστίζει 5 εκατομμύρια ευρώ και να αριθμεί μόλις 40 κομμάτια. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ λίγοι θα το οδηγήσουν γενικά και ελάχιστοι θα το πάνε «τάπα» σε πίστα. Ευτυχώς, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στον κανόνα. Σαν τον κάτοχο της κίτρινης που βλέπουμε, ο οποίος επισκέφτηκε με το γαλλογερμανικό hypercar ανάβαση!

Τα ελβετικά βουνά ήταν οι τυχεροί της υπόθεσης, όπως και όλοι οι παριστάμενοι του αγώνα Bernina Gran Turismo, που είδαν να περνάει από μπροστά τους μια υπερ-κατασκευή 1.500 ίππων και 1.600 Nm. Η Divo δεν συμμετείχε κανονικά στο event, πραγματοποιώντας περάσματα δίχως τα χρονόμετρα να γράφουν. Ο οδηγός, όπως είναι φυσικό, δεν πίεσε στο έπακρο, αλλά δεν «σερνόταν» κιόλας. Και τα λάστιχα στρίγγλισαν, και το αμάξωμα πήρε την κλίση του σε κάποιες στροφές, και ο 8.0 W16 quadturbo ακουγόταν να δουλεύει ψηλά σε αρκετά σημεία.

Η σκληροπυρηνική και πιο «πισταδόρικη» εκδοχή της Chiron ξεχωρίζει χάρις στους τεράστιους αεραγωγούς, που αναλαμβάνουν την ψύξη φρένων και ψυγείων, για την  το έντονα ανάγλυφο καπό, τα διαφορετικά φωτιστικά σώματα και το αεροδυναμικό πακέτο, στο οποίο δεσπόζει η «απλώστρα» πίσω. Εκτός από μεγαλύτερη κάθετη δύναμη (+90 κιλά συγκριτικά με τη Chiron), η Divo χαρακτηρίζεται και από το χαμηλότερο βάρος (-35 κιλά). Ανάρτηση και πλαίσιο έχουν επίσης δεχθεί βελτιώσεις, προκειμένου να φέρουν πιο κοντά το γαλλογερμανικό hypercar στις απαιτήσεις που έχει μια πίστα – ή μια ανάβαση, εν προκειμένω.

Στα των αριθμών, πέρα από εκείνους του 16κύλινδρου τετρατούρμπινου κτήνους, το 7άρι αυτόματο κιβώτιο και το σύστημα τετρακίνησης φροντίζουν για την εκτόξευση της Divo στα πρώτα 100 χλμ./ώρα, εντός μόλις 2,4 δλ. Η τελική των 380 χλμ./ώρα -ελέω αεροδυναμικής- είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη της Chiron (420 χλμ./ώρα, ηλεκτρονικά περιοριζόμενη), όμως το downforce «ξεχρεώνει» με την πρόσφυση που παρέχει στις στροφές.

Get it on Google Play Download on the App Store