Fiat Uno μένει μισό σε σύγκρουση με BMW 5 (+video)

Τα παλιά αυτοκίνητα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα καινούργια και σε θέματα ασφαλείας, τόσο ενεργητικής όσο και παθητικής. Πολλοί θα θυμάστε τα πρώτα crash tests του Euro NCAP με μοντέλα που τα πλαίσιά τους «κατέρρεαν» με αποτέλεσμα το ταμπλό μαζί με το τιμόνι να εγκλωβίζουν τον οδηγό. Η μεγάλη εξέλιξη και στην παθητική ασφάλεια έχει σώσει τις ζωές εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, ενώ τώρα κύριο μέλημα των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι η αποφυγή των συγκρούσεων.

Δείτε ακόμα: Έχετε δει τα κινεζικά Toyota Yaris;

Ένα από τα μοντέλα που κυκλοφόρησε κατά χιλιάδες στους δρόμους, είναι το Fiat Uno. Τότε τα αυτοκίνητα της ιταλικής μάρκας είχαν πολύ καλή συμπεριφορά στα crash tests, όπως είχε αποδειχτεί από τις δοκιμές που είχε ξεκινήσει το Auto motor und sport. Τα Fiat Tipo και Croma κυριολεκτικά διαλύονταν και τα ανδρείκελα σφήνωναν.

Στη συγκεκριμένη δοκιμή πρόσκρουσης που θα δείτε παρακάτω και διεξήγαγε η ελβετική εταιρία DTC (στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει και άλλα σοκαριστικά crash test), πήρε ένα Fiat Uno και μια BMW Σειρά 5 της γερμανικής αστυνομίας με όλο τον εξοπλισμό.

Δείτε ακόμα: Ποια είναι τα πιο ελκυστικά αυτοκίνητα;

Το περιπολικό με τα 210 κιλά επιπλέον βάρος στο χώρο αποσκευών βρισκόταν σταματημένο και από πίσω του προσέκρουσε μετωπικά με ταχύτητα 90,5 χλμ./ώρα το Fiat Uno. Το αποτέλεσμα ανατριχιάζει, αφού στο Uno ολόκληρο το εμπρός μέρος του «εξαφανίστηκε», ενώ και η καμπίνα συρρικνώθηκε. Αντιθέτως, το πίσω μέρος της BMW υπέστη λίγες ζημιές. Σε ρεαλιστικές συνθήκες, οι επιβάτες του Uno πιθανώς δεν θα ζούσαν, ενώ της 5άρας θα κατέβαιναν ατσαλάκωτοι, εφόσον φορούσαν τις ζώνες ασφαλείας στην καμπίνα.

Δείτε ακόμα: Σε ποια αυτοκίνητα κλέβουν τα trip computer;

Παρακολουθείστε παρακάτω το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store