Focus ST vs Golf GTI vs Octavia RS με ανατροπές

Κάποιες κόντρες έχουν ξεκάθαρα φαβορί και αουτσάιντερ πριν τη διεξαγωγή τους. Η επαλήθευση των προγνωστικών είναι ζήτημα πολλών παραγόντων. Στη μάχη Ford Focus ST εναντίον του διδύμου από το VW Group, ο σημαντικότερος φαίνεται πως ήταν το κιβώτιο ταχυτήτων.

Δείτε επίσης: Άγριες κόντρες με Civic Type R, MINI GP, i30 N, Focus ST

Το VW Golf GTI και η Skoda Octavia RS χαρακτηρίζονται από πανομοιότυπα νούμερα ισχύος. Ίδιος κινητήρας (2λιτρος TSI), ίδια απόδοση (245 άλογα και 370 Nm ροπής), ίδιο κιβώτιο (7άρι DSG με launch control) και μόνο το βάρος διαφορετικό, με τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ του Βόλφσμπουργκ (1.463 κιλά αντί 1.520). Mε τη μετάδοση διπλού συμπλέκτη, το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 6,2 δλ. για το GTI και 6,7 δλ. για τη βαρύτερη και μεγαλύτερη Octavia. Θεωρητικά λοιπόν, το Focus ST δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα με κανένα, ιδιαίτερα το τσεχικό σεντάν.

Το «Μπλε Οβάλ» έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα (2.3 λίτρα) και την περισσότερη ισχύ (280 ίπποι και 420 Nm), αλλά και το υψηλότερο βάρος (1.534 κιλά). Η Ford ανακοινώνει 0-100 χλμ./ώρα σε 5,7 δλ., κάτι που φέρνει το ST στην ίδια κατηγορία με τα Honda Civic Type R και Renault Megane R.S., άρα μία πάνω από το δίπολο Golf GTI-Octavia RS. Στην πράξη ωστόσο, το κορυφαίο Focus έπεσε θύμα μεγαλοπρεπέστατης ανατροπής.

Δείτε ακόμα: Πόσα άλογα βγάζει το νέο VW Golf GTI; (+video)

Εκεί που κάποιος θα περίμενε πως θα δυσκολευόταν στην εκκίνηση και θα μάζευε την διαφορά στη συνέχεια, έγινε το ακριβώς αντίθετο! Το Focus ξεκίνησε καλύτερα από τα τρία, όμως μέχρι τη γραμμή τερματισμού είδε να το περνάει «από πάνω» το Golf! Μάλιστα, στη ρεβάνς έκανε το ίδιο και η Octavia! Σύμφωνα με τον οδηγό του, το 8άρι αυτόματο καθυστερεί στην αλλαγή από 1η σε 2α, ενώ βλέπουμε και αυτήν από 2α σε 3η να δίνει το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Golf, ούσα πρακτικά αυτή που φέρνει μπροστά την Octavia.

Get it on Google Play Download on the App Store