Γαλλικό ξεκαθάρισμα μεταξύ Σαξόραλλων (+video)

Η εν Ελλάδι εικόνα που έχουμε για το Peugeot 106 Rallye -αλλά και το ομογάλακτο Citroen Saxo VTS, αμφότερα γνωστά ως «Σαξόραλλα»- είναι πάνω κάτω δεδομένη: απειροελάχιστα σε εργοστασιακή μορφή, η συντριπτική πλειοψηφία με «Φ.Π.Ε.» (εκ του «φίλτρο-πρόγραμμα-εξάτμιση») και τελικό Group N. Όπως ακριβώς δηλαδή, είναι αυτά που θα παρακολουθήσουμε να μας γυρνάνε στα χρόνια της αθωότητας.

Δείτε ακόμα: 0-215 χλμ./ώρα με Citroen Saxo VTS (+video)

Οι δυο γαλλικές «μπομπίτες» ανέθρεψαν γενιές οδηγών και φαναρτζήδων, οι οποίοι τα αποκαλούσαν χαϊδευτικά «πασχαλιάτικα», λόγω της συχνότητας που πήγαιναν στα συνεργεία τσουγκρισμένα. Στην ισχυρότερη εργοστασιακή μορφή τους, τα 16βάλβιδα σύνολα των 1.6 λίτρων απέδιδαν 120 ίππους και 145 Nm, έχοντας να κινήσουν αμαξώματα στην περιοχή των 900 κιλών. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονταν σε 8,4 δλ. και η τελική άγγιζε τα 205 χλμ./ώρα, ενώ με το προαναφερθέν 1ο στάδιο οι επιδόσεις έπεφταν σε επίπεδο hot hatch, με την ισχύ να κυμαίνεται στην περιοχή των 155 ίππων.

Δείτε επίσης: «Ελληνικό» Peugeot 106 Rallye 710 ίππων «ουρλιάζει» στις 10.000 σ.α.λ! (+video)

Ξεκάθαρος νικητής δεν υπήρξε ποτέ μεταξύ τους. Τα Rallye συνήθως είχαν το πάνω χέρι, λόγω φτωχότερου εξοπλισμού και ελαφρώς μικρότερου βάρους που εξασφάλιζε, όμως τόσο στην ευθεία όσο -πολύ, μα πολύ περισσότερο- στις στροφές, τη διαφορά έκανε, κάνει και θα κάνει ο οδηγός. Όπως παρακάτω, όπου ένας από τους δύο έκανε καλύτερη εκκίνηση και «καθάρισε».

Δείτε ακόμα: 0-235 χλμ./ώρα με Fiat Punto GT (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store