Γερμανικό ξεκαθάρισμα μεταξύ RS 6, M5 και AMG E63 S

Audi, BMW και Mercedes δεν χρειάζονται ιδιαίτερο λόγο για να ανταλλάξουν «χτυπήματα». Το κάνουν δεκαετίες τώρα σε κάθε κατηγορία και υποκατηγορία που συναντάμε στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε μια μάχη για την κορυφή του premium κομματιού της αγοράς. Η κόντρα των RS 6, M5 Competition και AMG E63 S λοιπόν, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί.

Τρεις γερμανικές υπερ-κατασκευές με οικογενειακό υπόβαθρο, που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλές ανάγκες έχοντας πάντα τις επιδόσεις ως πρώτη προτεραιότητα. Διόλου τυχαία, τα μοντέλα μοιάζουν μεταξύ τους σε όλα. Τετρακίνητα, με 8άρια αυτόματα κιβώτια και twinturbo V8 κινητήρες κάτω από το καπό, αφήνουν τις λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά. Το RS 6 είναι 4 λίτρων και αποδίδει 600 ίππους με 800 Nm, για 2.075 κιλά. Η M5 Competition ανεβαίνει στα 4.4 λίτρα και τα 625 άλογα, είναι ελαφρύτερη (1.940 κιλά), αλλά διαθέτει λιγότερη ροπή (750 Nm). Η AMG E63 S λειτουργεί ως μεσάζοντας στην ιπποδύναμη και το βάρος, με 612 άλογα για 1.990 κιλά, όμως ο 4λιτρος κινητήρας από τη Στουτγκάρδη παράγει την περισσότερη ροπή από όλους (850 Nm).

Από πλευράς επίσημων στοιχείων επιτάχυνσης, τα τρία τους «παίζουν» στα δέκατα για το 0-100 χλμ./ώρα: ταχύτερη η M5 στα 3,3 δλ., μια «τρίχα» πίσω της η E63 (3,4 δλ.) και τρίτο το RS 6, με 3,6 δλ. Βάλτε στην εξίσωση το μεγαλύτερο βάρος του κι έχετε το –οριακό- αουτσάιντερ. Στο στεγνό, ίσως. Γιατί στο βρεγμένο, το σύστημα τετρακίνησης Quattro αποδεικνύεται επάξιος συνεχιστής της βαρύτατης κληρονομιάς, που συνοδεύει το συγκεκριμένο όνομα.

Get it on Google Play Download on the App Store