GR Yaris κυνηγάει Focus RS στη βροχή (+video)

Toyota GR Yaris και Ford Focus RS αποτελούν δυο διαφορετικές εκτελέσεις, της ίδιας συνταγής: αυτής των rally replicas. Ακόμα κι αν το Ford δεν έχει απευθείας συγγένεια με τα αγωνιστικά του WRC. Το GR Yaris, βασικά, είναι κατά μια έννοια ο συνεχιστής της παράδοσης που δημιούργησε το Focus RS MK3.

Γονίδια που φέρουν μόρια σκόνης από τις ειδικές διαδρομές, εξελιγμένα συστήματα τετρακίνησης, υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες, χειροκίνητα κιβώτια και στο επίκεντρο, ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι. Το Focus διατηρεί σημαντικότατο πλεονέκτημα ισχύος, καθώς ο τετρακύλινδρος 2.3 EcoBoost παράγει 350 ίππους και 440 Nm, την ώρα που ο τρικύλινδρος 1.6λτ. του Yaris μένει στα 261 άλογα και τα 360 Nm (το απλό, γιατί υπάρχει και το διθέσιο GRMN των 272 ίππων). Βέβαια υπάρχει και ο συσχετισμός της δύναμης με το βάρος, με το ιαπωνικό hot hatch να σταματά τη ζυγαριά στα 1.280 κιλά και το γερμανικό στα 1.524.

Επίσης, το Toyota φαίνεται να ρεφάρει τη μικρότερη ισχύ και στο σύστημα μετάδοσης, ιδίως με το Circuit Pack. Εδώ, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο GR-Four συνδυάζεται με Torsen διαφορικό εμπρός-πίσω. Αντίθετα, το Focus RS έχει ελεύθερο διαφορικό μπροστά. Πίσω, όμως, διαθέτει την πολύπλοκη κατασκευή της GKN, που λάνσαρε τα Drift Mode στα συστήματα τετρακίνησης. Καλύτερο μέρος για να επιλυθούν οι διαφορές από την πίστα υπάρχει; Φυσικά όχι, κι ας την πέτυχαν σε βροχερή μέρα.

 

Get it on Google Play Download on the App Store