Honda Civic και Integra Type R: Η αποθέωση του VTEC! (+video)

Είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο που κατέχει το ρεκόρ του ταχύτερου μπροστοκίνητου παραγωγής, λογίζεται ως το κορυφαίο hot hatch της αγοράς και ένας από τους μεγαλύτερους «τιμωρούς» sportscars -ενίοτε και supercars-, να ζηλεύει ένα κουπέ 25ετίας με σχεδόν τα μισά του άλογα; Όταν μιλάμε για τα Honda Civic και Integra Type R, εννοείται πως ναι!

Δείτε ακόμα: Όλα τα Honda Civic Type R στην πίστα! (+video)

Το Integra Type R είναι το δεύτερο «Τάπερ» της Ιστορίας, ακολουθώντας την αντίστοιχη έκδοση του NSX. Παρουσιάστηκε το 1995 και προκάλεσε αίσθηση με τον «γαζωτή» που είχε για κινητήρα, με τον 1.800αρη B18C να αποδίδει 200 ατμοσφαιρικά άλογα στις 8.500 σ.α.λ. (οι οποίες γίνονταν 8.600 σε αυτά της ιαπωνικής και 8.700 στης αγγλικής αγοράς). Ενδεικτικά, o 3.5 V8 της Ferrari F355 των 380 ίππων (ένα από τα πιο υψηλόστροφα και «στρίγκλικα» αυτοκίνητα της εποχής) έφτανε «μόλις» στις 8.250 σ.α.λ. Το θέμα είναι πως ακόμα πιο εντυπωσιακά πέρναγαν στον δρόμο και «εκτελούσαν» κόσμο σε ορεινά στροφιλίκια και πίστες, με την οδική συμπεριφορά του Integra να του χαρίζει τον τίτλο του «καλύτερου μπροστοκίνητου όλων των εποχών». Έναν τίτλο που -αναρίθμητα συγκριτικά μέχρι και σήμερα, ακόμα και με τον σύγχρονο ανταγωνισμό- του αποδίδεται ακόμα.

Διαβάστε επίσης: Eλληνικό Honda S2000 Turbo «καταπίνει» Porsche Panamera (+video)

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το Civic Type R θα είχε τις ενστάσεις του και θα έκανε bullying στο Integra, με τους 120 παραπάνω ίππους, τα 220 Nm περισσότερης ροπής (πάνω από την διπλάσια), την εξελιγμένη αεροδυναμική, τα ρεκόρ στις πίστες ανά τον κόσμο κλπ. Όμως αυτό το video δεν αφορά μια άτοπη σύγκριση δυο μοντέλων διαφορετικής φιλοσοφίας, χαώδους διαφοράς στην απόδοση και αντιδιαμετρικά αντίθετης τεχνοτροπίας στους κινητήρες. Εδώ ο «τουμπανιασμένος» και σκληροπυρηνικός απόγονος, συναντά και καταθέτει τα σέβη του στον αλησμόνητο πρόγονο, που έθεσε τα θεμέλια για το θρυλικό οικοδόμημα με την ταμπέλα «Type R» απ’ έξω.

Get it on Google Play Download on the App Store