Honda Civic VTi «ράβει» στις 9.000 σ.α.λ. (+video)

Στη μυθολογία των γρήγορων Honda Civic, ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από το Type R. Ξεκινώντας από το πρώτο EK9 με τον 1.600άρη B16B των 185 ίππων στις 8.200 σ.α.λ. και φτάνοντας μέχρι το σημερινό, τουρμπάτο FL5 των 2.0 λίτρων και 329 ίππων, το «Τάπερ» έρχεται πρώτο στα χείλη των «Χονταίων» (και όλων, βασικά). Ωστόσο, ο λαϊκός και εμπορικά επιτυχημένος ήρωας, ήταν το VTi!

Ξεκίνησε ως 1.6i-VT το 1989 και τον B16 σε απόδοση 150 ίππων, για να φτάσει τα 160 άλογα στην τέταρτη και πέμπτη γενιά του ιαπωνικού best seller, αλλάζοντας παράλληλα την ονομασία του σε VTi. Ο κινητήρας του είναι από τους πιο προσφιλείς στην υπερτροφοδότηση, έχοντας δώσει απίστευτα δείγματα γραφής στα 500-600 ή ακόμα και περισσότερα άλογα. Ο 1.600άρης VTEC βέβαια κάνει πάρτι και ατμοσφαιρικά, έστω αν δεν φτάνει σε τέτοια επίπεδα δύναμης. Χαλάλι, αναπληρώνει με το ανελέητο στροφάρισμα και τον απίστευτο ήχο, που θυμίζει σε όλους γιατί η φυσική αναπνοή των μοτέρ διατηρεί τόσο φανατικό κοινό.

Αυτό που θα κάνει τη μέρα μας ομορφότερη, έχει φτάσει αισίως τα 200 ατμοσφαιρικά άλογα. Οι βελτιώσεις δεν αναφέρονται, αλλά κατά τα έθιμα των «φτιαγμένων» Honda σίγουρα έχουμε νέο τρίπτυχο φίλτρου-προγράμματος-εξάτμισης, καθώς επίσης και διαφορετικούς εκκεντροφόρους με πιο άγριο προφίλ. Σαράντα άλογα έξτρα χωρίς υπερπλήρωση, εξάλλου, δεν έρχονται εύκολα – άλλο που ο B16 ειδικεύεται σε αυτό. Σε τι άλλο είναι σπεσιαλίστας; Στο να μοιράζει «πριόνια» με τέρμα γκάζι, βασανίζοντας τη βελόνα του στροφομέτρου στις 9.000 σ.α.λ.!

Get it on Google Play Download on the App Store