Mercedes Unimog «καταπίνει» βράχια (+video)

Ο κόσμος όλος αναγνωρίζει την G-Class ως την «αρχαιότερη» στην ιεραρχία των Mercedes, όμως υπάρχει ένα ακόμα πιο σκληρό και παλιό όχημα στην κυκλοφορία: το ισοπεδωτικό Unimog.

Το θρυλικό φορτηγό με το «Αστέρι» στο καπό, βρίσκεται κοντά μας από το 1948! Μπορεί να έχει παρουσιαστεί σε μυριάδες εκδόσεις και με πολλές αναβαθμίσεις, ακόμα και υπό διαφορετικά προθέματα, όμως το «Unimog» είναι συνώνυμο της αποτελεσματικότητας και αντοχής εκτός δρόμου επί 73 συναπτά έτη. Έχει υπηρετήσει και το κάνει ακόμα, σε κάθε λογής πόστο: στρατό, πυροσβεστική, νοσοκομεία και οπουδήποτε απαιτείται πρόσβαση σε απροσπέλαστα εδάφη. Σαν τη διαδρομή Hell’s Revenge, που θα δούμε να της κάνει πλάκα ο θηριώδης Γερμανός.

Με τέτοια πομπώδη ονομασία, καταλαβαίνουμε πως η «Εκδίκηση της Κολάσεως» δεν απευθύνεται σε SUV. Κλασικό «σπαστήρι», με τεράστιους βράχους, βαθιά χαντάκια και σχεδόν κάθετες επιφάνειες προσέγγισης. Εκ πρώτης όψεως, το Unimog θα μπορούσε να δυσκολευτεί λόγω μεγέθους. Με ύψος κοντά στα 2,5 μέτρα, μήκος που ξεπερνά τα 6 και βάρος που αγγίζει τους 6 τόνους, το φορτηγό της Mercedes δεν χωράει παντού. Αυτό που καταφέρνει, ωστόσο, είναι να περνάει κυριολεκτικά από πάνω ακόμα κι εκεί που φαινομενικά δεν μπαίνει!

Τεράστιο μερίδιο στις ατελείωτες δυνατότητες του οχήματος, φέρει η μετάδοση. Κανονικά, πρόκειται για ένα τυπικό 8άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Η παρουσία ενός ξεχωριστού βοηθητικού κιβωτίου, όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός πως κάθε σχέση μπορεί να λειτουργήσει και σαν όπισθεν, ανεβάζει το συνολικό αριθμό των ταχυτήτων στις 32! Το βοηθητικό σασμάν υποπολλαπλασιάζει τις σχέσεις, ενώ προαιρετικά υπάρχει και δεύτερο «κοντό», με ακόμα πιο κλειστή κλιμάκωση. Πρακτικά, δηλαδή, δεν γίνεται να ξεμείνεις από ισχύ, ροπή ή τράβηγμα. Ούτως ή άλλως, o εξακύλινδρος εν σειρά τουρμποντίζελ των 5.7 λίτρων είναι βελτιωμένος στα 320 άλογα, από τα 150 εργοστασιακά!

Get it on Google Play Download on the App Store