Mitsubishi Lancer Evo με το πλάι κι όσο πάει (+video)

Από το Ford Focus RS MK3 και έπειτα, εδώ δηλαδή και μια 7ετία, τα drift modes έχουν γίνει μόδα στα περισσότερα συστήματα τετρακίνησης των μοντέλων επιδόσεων. Mercedes-AMG A45 S, BMW M5, VW Golf R, Kia Stinger GTS, κορυφαίες εκδόσεις Genesis, πιο πρόσφατα το Audi RS 3 και οσονούπω τα ηλεκτρικά/υβριδικά Ford, είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις. Πριν από όλα, όμως, υπήρχαν τα Mitsubishi Lancer Evo και το σύστημα Active Yaw Control.

Μια τεχνοτροπία που εστίαζε στην περιστροφή του πίσω μέρους, επιταχύνοντας τον εξωτερικό τροχό ώστε να δώσει τροχιά στην ουρά και να «ισιώσει» την πορεία του αυτοκινήτου, αυξάνοντας την ευελιξία και μειώνοντας το τόξο της καμπής. Σκοπός, με άλλα λόγια, ήταν πρωτίστως η ταχύτητα. Όχι ότι «χάλασε» κανέναν η εξαιρετικά ευχάριστη παρενέργεια του θεάματος, που μπορούσε και μπορεί ακόμα να προσφέρει ένα Evo. Ειδικότερα στα Evo 8 και 9, που το Active Yaw Control βρέθηκε στο απόγειο της εξέλιξής του, πάντα σε συνεργασία με το ενεργό κεντρικό διαφορικό ACD (Active Center Differential).

Τα rally replicas των «Τριών Διαμαντιών» μπορούσαν να πάρουν εντυπωσιακές γωνίες, από την εργοστασιακή τους κιόλας μορφή. Γνωρίζουμε πολύ καλά, βέβαια, πως τα βελτιωμένα Evo αντιπροσωπεύουν ένα σεβαστό κομμάτι του συνόλου που κυκλοφορεί. Περισσότερη δύναμη, άρα ακόμα μεγαλύτερη άνεση στις πλαγιολισθήσεις ισχύος και την αποφλοίωση ελαστικών.

Get it on Google Play Download on the App Store