Να τι γίνεται όταν δεν δεις το σαμαράκι (+video)

Αργά ή γρήγορα (συνήθως το δεύτερο) κάθε οδηγός βιώνει την εξής δυσάρεστη εμπειρία: κινείται αμέριμνος και ξαφνικά βλέπει μπροστά του ένα βουναλάκι στο οδόστρωμα. Η συνέχεια έχει δυο δρόμους: είτε περνάει όπως έρχεται πάνω από το σαμαράκι, είτε πέφτει στα φρένα τελευταία στιγμή. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η έκβαση είναι κοινή. «Γκαπ» από την ανάρτηση, προσευχές να μην έχει γίνει ζημιά και «ευχολόγια» σε δήμους και νομαρχίες για την κατάσταση των δρόμων.

Φυσικά, δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Μάλιστα σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται πιο «βάρβαρα» σαμαράκια, για να συνετίζουν τους οδηγούς ως προς την διατήρηση χαμηλής ταχύτητας σε συγκεκριμένα σημεία, όπως κοντά σε σχολεία, πυκνοκατοικημένες περιοχές και πάρκινγκ. Ένας Αμερικανός αποφάσισε να εξακριβώσει ποια μορφή είναι χειρότερη για την ανάρτηση, τους τροχούς και το σασί του αυτοκινήτου, παίρνοντας μια ξεγυμνωμένη Mercedes E-Class και εξαπολύοντας «επίθεση» στους δρόμους του Σικάγο.

Δείτε ακόμα: Πόσο κοστίζει το κοπάνημα σε λακκούβα; (+video)

Το γερμανικό σεντάν έχει απολέσει τα περισσότερα στοιχεία του αμαξώματος, τόσο για να φαίνονται ευκολότερα τυχόν ζημιές στο πλαίσιο, όσο και να είναι μειωμένο το βάρος. Τα σαμαράκια είναι τριών ειδών: τα ασφάλτινα, τα μικρά πλαστικά των χώρων στάθμευσης και τα «νταμάρια», που συνήθως βλέπουμε πέριξ σχολείων. Τα ευχάριστα -και δυσάρεστα για τον φιλοζήμιο δημιουργό του video- είναι πως η ανάρτηση της E-Class δεν έσπασε σε καμιά περίπτωση. Τα δυσάρεστα, αφορούν στο γεγονός πως το εν λόγω αυτοκίνητο είναι ιδιοκατασκευή και πολύ ελαφρύτερο από το εργοστασιακό.

Σε κανονικές συνθήκες και με σχεδόν 200 κιλά παραπάνω, θεωρείται βέβαιο πως οι ζημιές θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερες. Το κλου της υπόθεσης, είναι η διατήρηση της πορείας. Όπως δείχνουν και τα αποκαλυπτικά πλάνα, όποτε η Mercedes περνάει με γκάζι πάνω από το σαμαράκι -ανεξαρτήτως τύπου- η ανάρτηση κάνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της. Στην προσομοίωση μιας συνηθέστατης κατάστασης, όπου ο οδηγός βλέπει τελευταία στιγμή το κακό και πέφτει στα φρένα, η φόρτιση του εμπρός άξονα επιβαρύνει την λειτουργία ελατηρίων και αμορτισέρ, ενώ χαμηλώνει και την απόσταση από το έδαφος με αποτέλεσμα να βρίσκει πιο δυνατά κάτω.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος – θάνατος οι σκιές στους δρόμους! (+video)

Το συμπέρασμα, με δυο λόγια, είναι πως προτιμότερα να αφήσουμε την ανάρτηση και τους τροχούς να κάνουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, παρά να τσαρουχώσουμε τα φρένα και να χτυπήσουμε το σαμάρι με το αυτοκίνητο «μπρουμητιασμένο».

Get it on Google Play Download on the App Store