Ο ήχος του 3κύλινδρου Koenigsegg των 1.724 ίππων (+video)

Η δύναμη και η τεχνολογία αποτελούν τους θεμέλιους λίθους των Koenigsegg. Συνήθως, απορρέουν από twinturbo V8 κινητήρες. Όχι για το Gemera. Του πρώτου plug-in υβριδικού μοντέλου της σουηδικής εταιρίας, που παράλληλα είναι και το πρώτο με λιγότερους από 8 κυλίνδρους. Βέβαια το Gemera του έδωσε και κατάλαβε, καθώς όχι μόνο δεν διαθέτει V8 μοτέρ, αλλά περιορίζεται σε ένα 3κύλινδρο 2 λίτρων!

Το Gemera, σύμφωνα με το δημιουργό του, είναι το πρώτο mega-gt στα χρονικά! Ο Christian von Koenigsegg εξέλιξε από το μηδέν ένα καινοτόμο υβριδικό σύνολο, που αποτελείται από έναν 3κύλινδρο twinturbo κινητήρα 2.0 λίτρων και 3 ηλεκτροκινητήρες. Το θερμικό μοτέρ Freevalve αποδίδει 608 ολόκληρους ίππους, με το ηλεκτρικό ρεύμα να συνδράμει 1.100+ ίππων! Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τα 1.724 άλογα και το εξωπραγματικό ποσό των 3.500 Nm ροπής, καθιστώντας το Gemera τετρακίνητο (με torque vectoring σε όλους τους τροχούς, ελέω ηλεκτροκινητήρων) και με λειτουργία τετραδιεύθυνσης.

koenigsegg gemera sound

Όλα τα ανωτέρω, έχουν ως αποτέλεσμα μνημειώδη νούμερα επιδόσεων παρά το βάρος των 1.715 κιλών. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται εν ριπή οφθαλμού, στα 1,9 δλ.! Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 400 χλμ./ώρα, ενώ η αυτονομία (προφανώς όχι με τέτοιο στυλ οδήγησης) μπορεί να αγγίξει τα 1.000 χλμ.!

Το σουηδικό mega-gt μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 επιβάτες χωρίς παραχωρήσεις, αρκεί το ύψος τους να φτάνει έως 2 μέτρα. Μικρός περιορισμός, αν αναλογιστούμε πως υπάρχουν οικογενειακά crossover που δυσκολεύονται με δίμετρες παρουσίες στις καμπίνες τους. Ο «τρελός καραφλός» μας έδωσε μια ιδέα του πώς θα είναι η οδήγηση του Gemera, κάνοντάς μας μια σύντομη βόλτα στο χώρο δοκιμών. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, δεν είναι άλλος από τον ήχο του κινητήρα. Τραχύς και ακανόνιστος, δεν έχει καμία σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια με τα Agera, Regera και Jesko. Ούτε τα 2 λίτρα, ούτε πολύ περισσότερο οι 3 κύλινδροι δεν κρύβονται στη χροιά του. Βέβαια πρόκειται για πρωτότυπο δοκιμών, οπότε το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να διαφέρει αρκετά. Δεν παύει, ωστόσο, να συνθέτει μια πρωτοφανή μελωδία για τα δεδομένα των Koenigsegg.

Get it on Google Play Download on the App Store