Οι δοκιμές αεροδυναμικής της Bugatti Bolide (+video)

Στα τέλη του 2020 η Bugatti είχε παρουσιάσει μια πρωτόγνωρη κατασκευή, ονόματι Bolide. Ένα αυτοκίνητο με 1.850 άλογα και κάθετη δύναμη στα επίπεδα της Formula 1. Τώρα, η πιο εξωφρενική Bugatti της Ιστορίας μπαίνει στην παραγωγή.

Αρχικά οι Γάλλοι προόριζαν την Bolide ως σπουδή, αναφορικά με το πού θα μπορούσαν να φτάσουν οι μηχανικοί και αεροδυναμιστές της εταιρίας, αν αφήνονταν χωρίς τον παραμικρό περιορισμό. Επειδή υπάρχουν και ευκατάστατοι αγοραστές, όμως, που θα ήθελαν να έχουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο, η απόφαση για μετάβαση στο στάδιο της παραγωγής δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για το Δ.Σ. Τα τελευταία 3 χρόνια, λοιπόν, η Bolide δοκιμάζεται εκτενώς. Η αεροδυναμική διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη φύση της, όπως αποδεικνύει το παρουσιαστικό που άνετα θα μπορούσε να ανήκει σε Batmobile.

H Bugatti έδωσε στη δημοσιότητα ένα συναρπαστικό video από τις «αερο-δοκιμές» του πιο hardcore αυτοκινήτου που έχει κατασκευάσει. Ο τεράστιος διαχύτης, η αναλόγων διαστάσεων αεροτομή, το splitter μπροστά, τα ακροπτερύγια, οι διαμορφωτές αέρα σε κάθε γωνιά του αμαξώματος, το δάπεδο κάτω από αυτό, όλα συνδράμουν στην παραγωγή μιας κάθετης δύναμης, που μπορεί να αγγίξει τους 3 τόνους στις πολύ υψηλές ταχύτητες (300 χλμ./ώρα και άνω)! Με τόσο downforce, τα ειδικά εξελιγμένα Michelin και την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση, η Bolide «καρφώνεται» στο έδαφος και μπορεί να αναπτύξει μέχρι 2,5 G στις στροφές. Άλλα 1,5 G μπορούν να παραχθούν κατά το φρενάρισμα, ελέω και των κεραμικών δισκόφρενων.

Η χρήση εξωτικών υλικών και η απουσία στοιχείων πολυτέλειας από τον εξοπλισμό, βοηθούν στη διαμόρφωση ενός βάρους στα 1.450 κιλά. Βάλτε τα 1.600 άλογα του 8.0 W16 quadturbo (δυστυχώς, δεν πέρασαν στην παραγωγή τα 1.850 του πρωτοτύπου) και έχετε μια ασύλληπτη αναλογία γραμμαρίων, όχι κιλών, ανά ίππο (906 γρ./ίππο)! Το 0-100 χλμ./ώρα αναμένεται να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 2,4 δλ. και το 0-300 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 7,7 δλ., με την τελική να ξεπερνά τα 338 χλμ./ώρα.

Η παραγωγή της Bolide θα ξεκινήσει μέσα στο 2023, περιοριζόμενη σε μόλις 40 μονάδες. Η τιμή για κάθε μια; «Μόνο» 4 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων.

Get it on Google Play Download on the App Store