Οι θρύλοι στην ευθεία: Viper vs Ferrari F40 (+video)

Ωραίες είναι οι κόντρες με τα σημερινά hot/mega hatches, sportscars, supercars, hypercars κι όλα τα σχετικά. Ταχύτατες, με χρόνους και ταχύτητες που λίγα χρόνια πριν δεν έβλεπες από αγωνιστικά αντίστοιχων κατηγοριών. Όταν, όμως, έχουμε μια σπάνια αναμέτρηση από δυο θρύλους της αυτοκίνησης, η μέρα μας γίνεται κατά τι καλύτερη. Το «σφηνάκι» ευδαιμονίας για σήμερα αναλαμβάνουν το Dodge Viper και η Ferrari F40.

Οι δυο τους έχουν συναντηθεί ελάχιστες φορές, καθώς πρακτικά ανήκουν σε διαφορετική γενιά. Η F40 έκανε πρεμιέρα το 1987, ενώ το Viper το 1992. Όταν, δηλαδή, η Ferrari έκλεινε την καριέρα της, η «Οχιά» ξεκινούσε τη δική της. Κατά συνέπεια το Viper «έπεσε» πάνω στην F50, αν και το Best Motoring φρόντισε για τη δημιουργία ενός ιστορικού ντοκουμέντου, όταν έθεσε ενώπιος ενωπίω F40 και Viper GTS.

Τότε το αμερικανικό supercar πίστεψε ότι θα έκανε την έκπληξη, αλλά μετά την καλή του εκκίνηση είδε την Ιταλίδα να χάνεται στον ορίζοντα. Τριάντα χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να ζητήσει ρεβάνς. Εδώ βέβαια δεν έχουμε το GTS, αλλά το λιγότερο ισχυρό (αρχικά, γιατί μετά εξισώθηκαν) και εστιασμένο κάμπριο R/T. Ο ατελείωτος ατμοσφαιρικός V10 των 8.0 λίτρων παράγει 406 ίππους στις 4.600 σ.α.λ. και 626 Nm στις 3.600 σ.α.λ., όντας σημαντικά πίσω από τον 2.9 V8 twinturbo της Ferrari. Ο οδηγός της F40 έχει στη διάθεσή του 478 ίππους στις 7.000 σ.α.λ. και 577 Nm στις 4.000 σ.α.λ., αλλά και 200 κιλά λιγότερα (1.235 αντί 1.520).

Για να κινδυνεύσει η F40 από το Viper, βάσει αριθμών, θα πρέπει παίζει στο κινητό ο οδηγός της την ώρα της κόντρας. Ή να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός στην εκκίνηση και τις αλλαγές ταχυτήτων. Είναι προφανές πως ο άνθρωπος στο τιμόνι της Ιταλίδας δεν πιέζει, καθώς μόλις αποφασίζει να το κάνει βλέπουμε τη διαφορά από το Viper να μαζεύεται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Τελικά δεν προλαβαίνει να το περάσει στο 400άρι, ενώ στη δεύτερη κόντρα ουσιαστικά πηγαίνει με μισό γκάζι. Έστω και με τη συγκατάθεση της F40, λοιπόν, η μεταμφιεσμένη σε Dodge Lamborghini (οι Ιταλοί εξέλιξαν τα πάντα στο Viper, περιλαμβανομένου του μοτέρ) πήρε την εκδίκησή της. Αργότερα μπήκε και το Honda NSX στο παιχνίδι, αλλά δεν μπόρεσε να προβληματίσει το Viper.

Get it on Google Play Download on the App Store