«Πατινάδα» GR Corolla, Golf R και WRX STI (+video)

Από όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες επιβεβαιωμένες φήμες για εξέλιξη GR Corolla, όλοι περίμεναν τη στιγμή που θα «πλακωνόταν» με το VW Golf R και το Subaru WRX STI. Η στιγμή αυτή ήρθε και ανταποκρίνεται πλήρως στο χαρακτηρισμό «ντέρμπι».

Ο τετράκινητος και υπερτροφοδοτούμενος χαμός περιλαμβάνει τρία μοντέλα πολύ κοντά σε νούμερα μεταξύ τους, αλλά με σημαντικές διαφορές στον τρόπο επίτευξής τους. Το κορυφαίο Corolla διαθέτει τον 1.600άρη τρικύλινδρο τούρμπο που γνωρίσαμε στο GR Yaris, εδώ στα 300 άλογα και τα 370 Nm ροπής. Το Golf R προσθέτει 0.4 λίτρα και έναν κύλινδρο στη χωρητικότητα, με τον 2.0 TSI να παράγει 315 άλογα και 380 Nm. Το απερχόμενο WRX STI έχει τον υψηλότερο κυβισμό (2.5 λίτρα) και ροπή (393 Nm), ιπποδύναμη ανάμεσα στα Toyota και VW (310 άλογα), αλλά και τα περισσότερα κιλά να κινήσει (1.600, 1.550 κιλά το Golf, 1.490 το Corolla).

Αν βάλουμε τα νούμερα ισχύος μπροστά και τα αντιπαραβάλλουμε με εκείνα της ζυγαριάς, GR Corolla και Golf R σχεδόν δεν ξεχωρίζουν. Το ιαπωνικό hot hatch εμφανίζει 4,96 κιλά ανά ίππο, την ώρα που το γερμανικό είναι ένα «τσακ» καλύτερο με 4,92. Αναμενόμενα το μεγαλύτερο και βαρύτερο «Scoobie» μένει λίγο πίσω, στα 5,16 κιλά ανά ίππο, αλλά βλέπουμε πως οι διαφορές μεταξύ τους είναι στοιχειώδεις. Συν το γεγονός ότι όλα διαθέτουν 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, καθώς αν το Golf είχε το 7άρι DSG θα μιλούσαμε για «διαιτητική κλοπή». Τρία τετρακίνητα «περίστροφα» λοιπόν, στην περιοχή των 300 ίππων και με μηχανική μετάδοση. Ποιο σέρνει το χορό και ποιο μένει στα αναμμένα κάρβουνα;

Get it on Google Play Download on the App Store