Ποιος παρκάρει καλύτερα; Το VW ή ο οδηγός; (+video)

Τα τελευταία χρόνια, και με την οδηγική λαιμητόμο που ακούει στο όνομα «αυτόνομη οδήγηση» να πλανάται πάνω από την πραγματική διαδικασία χειρισμού του αυτοκινήτου, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την παρουσία των ηλεκτρονικών συστημάτων. Οι υποστηρικτές δηλώνουν πως συνδράμουν το έργο του οδηγού και τον κρατούν ασφαλή, με τους επικριτές να διατρανώνουν πως πρακτικά…οδηγούν στη μετατροπή του σε VIP επιβάτη. Η VW θέλει να μας αποδείξει, πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Δείτε ακόμα: Πόσο δύσκολη είναι η οδήγηση χωρίς ηλεκτρονικά; (+video)

Τα μοντέλα του γερμανικού ομίλου διαθέτουν πλήρες πακέτο επικουρικών συστημάτων, με αυτόματο φρενάρισμα, διατήρηση λωρίδας και Park Assist μεταξύ άλλων. Το τελευταίο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο εντός πόλης, ειδικά όταν καλείσαι να παρκάρεις μεγάλο όχημα. Το Crafter είναι ένα εξαίσιο παράδειγμα. Με μήκος 5,9 μέτρων, πλάτος 1,9 και ύψος που ξεκινάει από τα 1,94 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 2,14, η μεγάλη «κλούβα» της VW θέλει το χώρο της για να παρκάρει. Ειδικά όταν βάλουμε στην εξίσωση πως πίσω από τον οδηγό υπάρχει ένα χώρος φόρτωσης 3.265 χλστ. σε μήκος και κοντά στα 2.000 χλστ. ύψους, αλλά και την ανάγκη για γρήγορη στάση και ταχύτατη φορτοεκφόρτωση.

Κοινώς, ο οδηγός του Crafter -και όλων των αντίστοιχων van- δεν έχουν χρόνο για να ξοδεύουν σε μανούβρες. Εξ ου και το Park Assist, το οποίο αναλαμβάνει να σκανάρει τον χώρο μέχρι να εντοπίσει θέση στάθμευσης, παίρνοντας στη συνέχεια το τιμόνι (γκάζι και φρένο είναι στον έλεγχο του οδηγού) και παρκάροντας μόνο του το μεγάλο επαγγελματικό. Σε ένα κενό 7,5 μέτρων τα ηλεκτρονικά τοποθετούν το όχημα των 5,9 μέτρων με δυο μανούβρες. Για να μας δείξουν το πόσο αποτελεσματικό είναι, οι Γερμανοί επιστράτευσαν ως ανταγωνισμό τον κάτοχο Ρεκόρ Γκίνες σε στενό παρκάρισμα.

Διαβάστε επίσης: Πως το VW Polo παρκάρει μόνο του (+video)

Ο Alastair Moffatt το 2018 πάρκαρε με την όπισθεν και «στην τρίχα», αφήνοντας συνολικά περιθώριο μόλις 34 εκατοστών εμπρός-πίσω.

Βέβαια το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ήταν ένα αυθεντικό Mini Cooper, το οποίο χωράει κανονικά στο Crafter. Οδηγώντας το VW τα κατάφερε και πάλι, όμως έχασε για λίγο σε ταχύτητα από το Park Assist καθώς έπρεπε να πάρει φόρα για να το γυρίσει με το χειρόφρενο. Εξυπακούεται ότι στην πραγματική ζωή, η προσέγγιση του Moffatt δεν υπήρχε περίπτωση να αποδώσει, αφενός λόγω έλλειψης χώρου (για το ότι είναι παράνομες τέτοιες κινήσεις, το αφήνουμε κατά μέρους) αφετέρου διότι το φορτίο του Crafter, θα γινόταν αχταρμάς. Οπότε τεχνολογία – κασκαντέρ σημειώσατε: «άσο»

Get it on Google Play Download on the App Store