Πόλεμος στα τετρακίνητα twinturbo εξακύλινδρα (+video)

Οι νομοθεσίες των εκπομπών ρύπων εκτός του ότι θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον των Μ.Ε.Κ., περιορίζουν σταθερά τον αριθμό των κυλίνδρων. V12 και V10 δεν ξέρουμε καν αν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια, ενώ ακόμα και οι V8 ζουν σε κλίμα αβεβαιότητας. Οι εξακύλινδροι πάλι, είτε σε διάταξη «V» ή σε σειρά, παρουσιάζονται αρκετά πιο άνετοι.

Ειδικά σε διτούρμπινη μορφή και συνδυαζόμενοι με τετρακίνηση, εκτελούν. Τα Nissan GT-R, BMW M4 και Audi RS 5 αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη πως μια εξάδα κυλίνδρων φτάνει να προσφέρει συγκινήσεις διπλάσιας χωρητικότητας. Από τα τρία, ο «Godzilla» έχει το μεγαλύτερο μοτέρ (3.8 λίτρα) και την περισσότερη ισχύ (573 άλογα και 633 Nm). Το RS 5 κινείται στο αντίθετο άκρο, με 2.9 λίτρα και 450 άλογα/600 Nm. Η τετρακίνητη M4 xDrive τοποθετείται ανάμεσά τους, με 3 λίτρα και 510 ίππους/650 Nm, ούσα παράλληλα και η μοναδική με το μπλοκ σε σειρά (V6 τα άλλα δύο).

Το GT-R έχει τις λιγότερες σχέσεις στο κιβώτιο (6 αντί 8 των Γερμανών), όμως η ταχύτητά του δεν επιδέχεται της παραμικρής αμφισβήτησης. Καθαρά αριθμητικά να το δούμε, 2,8 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται και φτάνει μέχρι τα 310 χλμ./ώρα. Το Audi σταματά το χρονόμετρο στα 3,9 δλ. και η BMW στα 3,5 δλ., οπότε θεωρητικά κανένα δεν μπορεί να κοντράρει το Nissan. Για να δούμε τι γίνεται στην πράξη.

Get it on Google Play Download on the App Store