Πώς κατασκευάζονται τα τούρμπο (+video)

Τα τούρμπο αποτελούν τον πυλώνα της ΜΕΚ την τελευταία 15ετία. Από τότε που οι VW και Fiat παρουσίασαν τους TSI και T-Jet, λανσάροντας ουσιαστικά το downsizing, οι υπερτροφοδότες έχουν εξελιχθεί σε στυλοβάτη των βενζινοκινητήρων (τους ντίζελ τους είχαν κατακτήσει πολλά χρόνια πριν). Σήμερα ήρθε ή ώρα να δούμε πώς κατασκευάζονται, ιδιαίτερα μια κατηγορία που κερδίζει ολοένα περισσότερο το κοινό.

Τα υβριδικά τούρμπο κάνουν θραύση στην aftermarket αγορά. Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται για τα λεγόμενα «ηλεκτρικά», που χρησιμοποιούν για παράδειγμα οι VW και Mercedes. Με αυτά, που όντως είναι υβριδικά, θα ασχοληθούμε προσεχώς με εκτενή τεχνική ανάλυση. Για τώρα, θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία κατασκευής ενός υπερτροφοδότη μέσα από το εργαστήριο της Turbo Technics.

Δείτε ακόμα: TSI: O κινητήρας που άλλαξε την αυτοκίνηση

Για να θυμηθούμε τα βασικά, ο υπερτροφοδότης αποτελείται από δυο κομμάτια: τον στρόβιλο και το συμπιεστή, εξ ου και η επιστημονική ονομασία «στροβιλοσυμπιεστής» ή «υπερσυμπιεστής καυσαερίων». Το ένα κομμάτι του «σαλίγκαρου» παραλαμβάνει τα καυσαέρια της πολλαπλής εξαγωγής, περιστρέφοντας τη φτερωτή. Μέσω ενός άξονα μεταφέρει την κινητική και θερμική ενέργεια στο έτερο σκέλος, το οποίο συμπιέζει τον εξερχόμενο αέρα και τον στέλνει στην πολλαπλή εισαγωγής, να αναμιχθεί με το καύσιμο μείγμα. Αυτό το «μπαμ» της μίξης είναι που νιώθουμε σαν κλοτσιά στο πάτημα του γκαζιού. Αναλόγως, το κενό που νιώθαμε παλιότερα –καθώς πλέον συναντάται σπάνια και σε μικρή έκταση- από τη στιγμή που το πατάγαμε, μέχρι το σημείο που συνέβαινε, είναι το lag. Η υστέρηση, δηλαδή, μέχρι τα καυσαέρια να μπορέσουν να περιστρέψουν τη φτερωτή με πίεση, ώστε να υπερπληρωθεί ο θάλαμος καύσης.

Διαβάστε επίσης: Τι κάνει κακό στους turbo κινητήρες;

Η ρύθμιση της πίεσης είναι δουλειά της wastegate, η αποβολή περιττών αερίων και αποφόρτισης της υποπίεσης που δημιουργείται στο άφημα του γκαζιού (όπου έχει δρομολογηθεί η παροχή υπερπληρωμένου καυσίμου, αλλά απότομα ακυρώνεται) καθήκον της βαλβίδας ανακούφισης, κοινώς «σκάστρας».

Δείτε ακόμα: Daihatsu Charade Gtti: To downsizing πριν γίνει μόδα

Στο προκείμενο τώρα, το video του Car Throttle καταπιάνεται με τούρμπο που συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικά μοντέλα. Τη γεωμετρία της φτερωτής ενός, με τα σημεία έδρασης άλλου και τους αυλούς εξαγωγής ενός τρίτου, για τη δημιουργία ενός νέου υπερτροφοδότη. Ο όρος «υβριδικό» χρησιμοποιείται καταχρηστικά, όμως η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της αγγλικής εταιρίας μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την διαδικασία κατασκευής των τούρμπο.

Get it on Google Play Download on the App Store