Πώς λειτουργεί το λάστιχο «από μέσα» (+video)

Τα ελαστικά δεν αποκαλούνται τυχαία «μαύρος χρυσός» από τους οδηγούς, καθώς αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα. Όσο εξελιγμένη κι αν είναι μια ανάρτηση, όσα ηλεκτρονικά συστήματα κι αν διαθέτει για τον έλεγχο της συμπεριφοράς, αν σε ένα αυτοκίνητο λάστιχα δεν τυγχάνουν της δέουσας αντιμετώπισης, τα δυναμικά χαρακτηριστικά του πρακτικά βρίσκονται στον «αέρα».

Διαβάστε επίσης: Τι γίνονται τα άχρηστα ελαστικά των οχημάτων; (+video)

Δεν είχατε ποτέ την περιέργεια να δείτε πώς λειτουργεί ένα λάστιχο στην πράξη. Και δεν εννοούμε να το δείτε να «μαγουλιάζει» σε στροφή ή να μετατρέπεται σε καπνό κατά τη διάρκεια σπιναρίσματος. Μιλάμε να παρακολουθήσετε πώς κάνει τη δουλειά του, κυριολεκτικά από μέσα! Το κανάλι Warped Perception ειδικεύεται σε video του είδους και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να μας δείξει τη συμπεριφορά ενός τροχούς μέσα από το ελαστικό.

Μια κάμερα GoPro, ένα καλώδιο USB, ένα powerbank, ένας φακός LED και μια μικρή μπαταρία παίρνουν θέση στο εσωτερικό του ελαστικού, στο χώρο μεταξύ πέλματος και ζάντας. Όλα τα εξαρτήματα τοποθετούνται στον εμπρός αριστερά τροχό, με την κάμερα να κοιτάει μπροστά. Το ελαστικό φουσκώνει στα 35 psi, ο τροχός τοποθετείται στο αυτοκίνητο και το ανεπανάληπτο ταξίδι ξεκινά! Η κάμερα καταγράφει τον τρόπο που το ελαστικό παραμορφώνεται, στο σημείο επαφής με το οδόστρωμα, τόσο σε χαλαρή οδήγηση, όσο και σε πάτημα του γκαζιού, αλλά και στροφή.

Δείτε επίσης: Πώς είναι το εσωτερικό ενός ελαστικού F1; (+video)

Μάλιστα, το «πειραματόζωο» δεν είναι ούτε ελαφρύ, ούτε αδύναμο. Μια Mercedes E55 AMG, με κομπρεσοράτο 5.4 V8 476 ίππων και συνολικό βάρος 1.835 κιλών, αναλαμβάνει να μας δείξει τον εσωτερικό κόσμο ενός ελαστικού, επιφορτισμένο με τα καθήκοντα του εμπρός άξονα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε τι συμβαίνει στα πίσω λάστιχα, κατά τη διάρκεια πατήματος γκαζιού στο τέρμα – αν και ενδέχεται η κάμερα να μην έβγαινε αλώβητη από τη δοκιμασία.

Δείτε ακόμα: Γιατί πρέπει να αλλάζονται τα ελαστικά εμπρός – πίσω;

Get it on Google Play Download on the App Store