Πόσο ταχύτερη είναι η νέα Mercedes-AMG A 45 σε σχέση με την παλιά; (+video)

Η 2η γενιά της Mercedes-AMG A 45 έχει προκαλέσει αίσθηση με τις επιδόσεις, αλλά και την απόδοσή της. Δεν είναι λίγο πράγμα οι 422 ίπποι από 2 λίτρα (στην κορυφαία S), ούτε τα 3,9 δλ. για τα 100 χλμ./ώρα από στάση. Ωστόσο άλλο οι επίσημες ανακοινώσεις, άλλο η πραγματικότητα.

Δείτε ακόμα: Η νέα Mercedes-AMG A 45 S «εξαφανίζει» τα ελαστικά της (+video)

Για του λόγου το αληθές -και το ακριβές- το carwow.com πήρε την καινούργια A 45 S προκειμένου να διαπιστώσει αν οι εκπληκτικοί αριθμοί μεταφράζονται σε αποτέλεσμα επί του πρακτέου. Για περισσότερη επιστημονική διάσταση στην εξέταση προστέθηκε η προκάτοχος, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της βελτίωσης. Η προηγούμενη εκδοχή της κορυφαίας A-Class, αποδίδει 381 ίππους και 475 Nm ροπής από 2 λίτρα. Η κίνηση μεταφέρεται στους τέσσερις τροχούς μέσω 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη, με την Mercedes να αναφέρει 4,6 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα. Στην προκειμένη, χρειάστηκε 2 δέκατα παραπάνω.

Η νέα A 45 S βρίσκεται 41 ίππους και 25 Nm πάνω, έχοντας νέο 8αρι διπλού συμπλέκτη και αναβαθμισμένο σύστημα τετρακίνησης 4MATIC+. Ο χρόνος για την επίτευξη των 100 χλμ./ώρα από ακινησία δηλώνεται στα 4 δλ. Στην πραγματικότητα, το «όπλο» από την Στουτγκάρδη καταφέρνει να είναι ακόμα ταχύτερο, πέφτοντας κάτω από το φράγμα των 4 δλ! (3,9). Ήτοι σχεδόν 1 ολόκληρο δλ. πιο γρήγορη από πριν. Στα φρένα και πάλι η καινούργια δείχνει τον δρόμο στην παλιά A 45, με την μέτρηση 80χλμ./ώρα-0 να ολοκληρώνεται σε 26 μέτρα έναντι 27,1.

Διαβάστε επίσης: «Ελληνική» Mercedes-AMG A 45 με 600+ άλογα (+video)

Το πιο σημαντικό καρέ, όμως, είναι άλλο. Το σύντομο, guest πέρασμα που κάνει το Audi RS 3, με το οποίο η A 45 S διατηρεί χρόνια κόντρα τόσο για τον τίτλο του ταχύτερου, όσο και του ισχυρότερου hot hatch. Εδώ συναντάμε τον 2.5άρη πεντακύλινδρο TFSI των 400 ίππων και 480 Nm ροπής. Η Audi δηλώνει 4,1 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα. Άρα πριν καν πατηθεί το γκάζι τέρμα, το RS 3 θεωρητικά βρίσκεται 2 δέκατα πίσω από τον πραγματικό χρόνο της Mercedes. Εν τέλει, η πραγματικότητα στερεί από το Ίνγκολσταντ άλλο ένα, με το κορυφαίο A3 να ολοκληρώνει την μέτρηση σε 4,2 δλ.

Get it on Google Play Download on the App Store