«Πριόνι» Mazda RX-8 στις 10.300 σ.α.λ.! (+video)

Πολλά αρνητικά μπορούν να ειπωθούν για τον κινητήρα του Mazda RX-8: ακόρεστη δίψα για βενζίνη και λάδι, ιδιοτροπίες και επιτακτική ανάγκη για προσοχή στη χρήση/συντήρηση, ημερομηνία λήξης και έλλειψη ροπής είναι τα πιο διαδεδομένα. Όλα σωστά. Και όλα αδιάφορα, όταν πατάς τέρμα το γκάζι.

Διαβάστε επίσης: Πόσα χιλιόμετρα βγάζει το Mazda RX-8 με 1 γέμισμα;

Ο Renesis μπορεί πράγματι να είχε τις κλασικές «ασθένειες» των Wankel, όμως απολάμβανε και όλα τα προνόμιά τους: χαμηλό κέντρο βάρους, συμπαγείς διαστάσεις, φορολογικό πλεονέκτημα (μην ξεχνάμε, 192 και 231 άλογα από 1.308 κ.εκ.) και πάνω από όλα, ατελείωτη όρεξη για στροφάρισμα. Ακόμα και στο μικρότερο Challenge, που γέμισε τους δρόμους της Ελλάδας «ΡοΧι», ο κόφτης είναι στις 8.000 σ.α.λ. Στο κορυφαίο Cosmo γλυκοκοίταζε τις 10.000 σ.α.λ., σταματώντας τελικά στις 9.500. Το «10 το καλό» όμως, δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα μακρινός, ούτε επ’ ουδενί ανέφικτος στόχος.

Δείτε ακόμα: Τετραρότορο RX-7 1.000hp σκορπάει ρίγη (+video)

Στα πλαίσια των βελτιωτικών κιτ που κυκλοφόρησαν για το περιστροφικό Mazda, πολλά περιλάμβαναν μετατόπιση του περιοριστή στροφών. Η αξιοπιστία και αντοχή του ήδη πιεσμένου (και σεσημασμένου) μοτέρ δοκιμάστηκε, αλλά με τον ήχο και το συναίσθημα που συνοδεύει το «γάζωμα» στις 10.000+ σ.α.λ. αξίζουν το ρίσκο. Στην προκειμένη, το στροφόμετρο χάνει την βελόνα για 300 σ.α.λ., συνοδεία φυσικά της ανάλογης ακουστικής πανδαισίας.

Διαβάστε επίσης: Πόσα άλογα έχει χάσει ένα Mazda RX-8 13 ετών;

Get it on Google Play Download on the App Store