«Σφεντόνα» το νέο Audi S3 (+video)

Το πρώτο S3 ήταν αυτό που έκανε διάσημα τα γρήγορα Audi, όμως από την παρουσίαση του RS 3 -το 2011- και μετά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί πλέον να είναι στη σκιά του μεγάλου αδερφού, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έπαψε να είναι γρήγορο. Κάθε άλλο.

Η νέα γενιά του δεύτερου τη τάξει A3 παρουσιάστηκε πριν ένα μήνα, με τον 2λιτρο TFSI να αποδίδει 310 ίππους και 400 Nm. Συγκριτικά με τα 400 άλογα και 480 Nm του πεντακύλινδρου 2.5 TFSI στο κορυφαίο της γκάμας, δεν είναι λίγα. Για την ακρίβεια, η ισχύς του S3 συνάδει πλήρως με την εμφάνιση και τον γενικότερο προσανατολισμό του S3: ταχύτατο μεν, δίχως την βαλλιστική ικανότητα του RS 3 και τις εξάρσεις του. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο για όποιον αναζητά ένα πολύ γρήγορο premium χάτσμπακ, το οποίο μπορούμε να δούμε εν δράσει παρακάτω.

Δείτε επίσης: Το ελληνικό Audi S3 που τρελαίνει τον πλανήτη! (+video)

Το S3 δοκιμάζεται στην επιτάχυνση από στάση, την ρεπρίζ 100-200 χλμ./ώρα και την τελική του ταχύτητα. Προφανώς από τη στιγμή που η τελευταία περιορίζεται ηλεκτρονικά, γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως δεν ξεπερνά τα 250 χλμ./ώρα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, να διαπιστώσουμε πόσο γρήγορα γεμίζει το ταχύμετρο του γερμανικού hot hatch. Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 4,8 δλ. – ακριβώς όσο δηλώνει η Audi. Το 100-200 χλμ./ώρα σε 11,8 δλ. (αν και η επιτάχυνση ξεκινάει από πιο πριν), ενώ όταν ο οδηγός πατάει τέρμα το γκάζι, το κοντέρ δείχνει 69 χλμ./ώρα. Μέχρι τα 245 χλμ./ώρα που αφήνει, το S3 χρειάζεται μόλις 23 δλ.! Είναι χαρακτηριστικό δε, πως βάσει του ρυθμού κίνησης της βελόνας, αν δεν υπήρχε κόφτης θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει τα 265 χλμ./ώρα!

Δείτε ακόμα: Audi S3 «φορτώνει» Nissan GT-R (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store