Στο «ναό» των ρεκόρ ταχύτητας η Ferrari SF90 (+video)

Η Ferrari SF90 Stradale είναι συνώνυμο του όρου «ταχύτητα». Τόσο από πλευράς ψυχρών αριθμών, όσο και ιστορικού αντικτύπου για το Μαρανέλο – το ισχυρότερο αυτοκίνητο παραγωγής με το «Cavallino Rampante», γαρ. Ιδεατό μέρος για αναψυχή, αυτό που έχουν επιτευχθεί τα υψηλότερα ρεκόρ ταχύτητας όλων των εποχών.

Οι αλυκές του Bonneville, στη Γιούτα, φιλοξενούν εδώ και δεκαετίες τις προσπάθειες για επίτευξη ρεκόρ ταχύτητας. Εκεί έχει τρέξει κάθε λογής κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων μερικών ασύλληπτων με κινητήρες αεροσκαφών! Το πρώτο καταγεγραμμένο ρεκόρ έγινε με ένα τέτοιο αυτοκίνητο, το 1935, και ταχύτητα 484,6 χλμ./ώρα. To 1997 καταγράφηκε ό,τι ταχύτερο έχουμε δει σε επίπεδο ξηράς, με 1.227,98 χλμ./ώρα! Τα 350+ χλμ./ώρα της SF90 μπορεί να είναι ελάχιστα σε σχέση με τα προαναφερθέντα νούμερα, αλλά δεν παύουν να χαρακτηρίζουν την ταχύτερη Ferrari παραγωγής στα χρονικά.

Οι Ιταλοί αποφάσισαν να επισκεφθούν το «πεδίο βολής» των ρεκόρ και να αφήσουν τη Stradale να παίξει, προμοτάροντάς τη παράλληλα. Η συγκεκριμένη SF90 ήταν εξοπλισμένη με το πακέτο Asseto Fiorano, που περιλαμβάνει ουσιώδεις αναβαθμίσεις σε σχέση με την απλή. Νέα αμορτισέρ με προέλευση από το πρωτάθλημα GT, ακόμα περισσότερα εξαρτήματα από ανθρακονήματα και τιτάνιο (πόρτες και ζάντες, ελατήρια και εξάτμιση αντίστοιχα), σταθερή carbon αεροτομή και ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup2R αναλαμβάνουν να κάνουν τη Stradale ακόμα ισχυρότερο «όπλο» στην πίστα. Το βάρος είναι μειωμένο κατά 30 κιλά και η κάθετη δύναμη φτάνει τα 390 κιλά στα 250 χλμ./ώρα, «βεντουζάροντας» περαιτέρω τα ημισλίκ της Michelin. Κυριότερα, κατεβάζει την αναλογία ισχύος-ζυγαριάς στα 1,57 κιλά ανά ίππο!

Το plug-in υβριδικό σύστημα, αποτελούμενο από τον 3.9 V8 twinturbo και 3 ηλεκτροκινητήρες, παραμένει χωρίς αλλαγές και παράγει συνδυαστικά 1.000 άλογα (780 στις 7.500 σ.α.λ. και 800 Nm στις 6.000 σ.α.λ. το θερμικό, 220 άλογα οι δυο ηλεκτροκινητήρες στον εμπρός άξονα) και τροφοδοτεί όλους τους τροχούς, μέσω 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση ανακοινώνονται στα 2,5 δλ., ωστόσο μια SF90 Asseto Fiorano μετρήθηκε πριν λίγο καιρό στα μόλις 2,0 δλ.!

Get it on Google Play Download on the App Store