Tesla με Autopilot έστριψε πάνω σε τραμ! (+video)

Η αυτόνομη οδήγηση πλασάρεται από πολλούς ως το μέλλον της αυτοκίνησης, στο δρόμο προς την εξάλειψη των ατυχημάτων και του κυριότερου αιτίου τους: του ανθρώπινου παράγοντα. Περιγραφή που μπορεί να ταιριάζει μια χαρά σε ταινίες και εταιρικές παρουσιάσεις, όμως στην πραγματικότητα απέχει πάρα, μα πάρα, πολύ από το να εφαρμοστεί – τουλάχιστον στο μέγιστο βαθμό. Το Autopilot της Tesla φροντίζει να μας υπενθυμίσει τα όρια της τεχνολογίας.

Το σύστημα (ημι)αυτόνομης οδήγησης των Αμερικανών είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα, έχοντας εμπλακεί σε πάμπολλες αναφορές ατυχημάτων και δυσλειτουργιών. Σε αρκετά περιστατικά, βέβαια, υπεύθυνοι ήταν και οι οδηγοί, που δεν είχαν το νου τους στο δρόμο. Η ίδια η Tesla, όμως, έχει ισχυριστεί παλιότερα πως το Autopilot μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Κάτι που δεν ισχύει για κανένα σύστημα του είδους, τουλάχιστον από όσα έχουν παρουσιαστεί έως τώρα. Η βόλτα με ένα Model 3 αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως όση τεχνολογία κι αν έχει ένα αυτοκίνητο, η σωστή πορεία του χαράσσεται μόνο από τον άνθρωπο όπισθεν του τιμονιού.

Το video είναι αρκετά μεγάλο, στα 17 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, προσφέροντάς μας μια ολοκληρωμένη οπτική για το πόσο αποτελεσματικό (δεν) είναι το Autopilot. Σε αυτά τα σχεδόν 17μιση λεπτά, το Tesla πράγματι εκτελεί σωστά αρκετές από τις ενέργειες που απαιτούνται. Παράλληλα, όμως, κάνει και «χοντρά» λάθη, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα. Στα 5.45, ας πούμε, αντί να φρενάρει στο πορτοκαλί φανάρι, έχοντας χώρο και χρόνο, συνεχίζει κανονικά και περνάει με κόκκινο! Στα 7.08 δεν αναγνωρίζει το εμπόδιο στο δρόμο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί παρέμβαση από τον οδηγό για να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Στα 13.22 βλέπουμε το αυτοκίνητο να παίρνει λάθος θέση για αριστερή στροφή, να μπερδεύεται όταν ο σηματοδότης αλλάζει σε πράσινο και να μένει ακίνητο. Στιγμές αργότερα ξεκινά και επιχειρεί να στρίψει, αναγκάζοντας τον οδηγό να ισιώσει και να συνεχίσει ευθεία. Κι ακόμα δεν έχουν έρθει τα καλύτερα. Στα 15.27 ανάβει αριστερό φλας για να στρίψει αντίθετα σε μονόδρομο, αλλά τελικά διορθώνει και συνεχίζει προς το σημείο όπου επιτρέπεται αριστερή στροφή. Περιμένει καρτερικά το πράσινο φανάρι και ξεκινά μόλις η σήμανση δώσει το «OK», αλλά δεν βλέπει ολόκληρο τραμ και στρίβει κατά πάνω του (στο 16.22)! Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε τι θα γινόταν, αν δεν μεσολαβούσε ο ανθρώπινος παράγοντας σε τιμόνι και φρένα…

Get it on Google Play Download on the App Store