Tesla Μodel S Plaid «πετσώνει» Bugatti Chiron (+video)

Μέχρι στιγμής ό,τι έχει πάρει θέση δίπλα στο Model S Plaid, έχει φύγει κλαμένο. Μοναδική ελπίδα των υπέρμαχων του κινητήρα εσωτερικής καύσης, είναι τα hypercars. Η Bugatti Chiron, το γνωστότερο και πλέον αναγνωρισμένο όλων. Μετά την αναμέτρησή της με τον βαλλιστικό πύραυλο από το Όστιν, έπεσε κι αυτό το κάστρο.

Το Model S των 1.020 ίππων και 1.424 Nm ροπής επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 2,0 δλ., καλύπτει τα μέτρα από στάση σε χρόνους επιπέδου 9,0 δλ. και φτάνει μέχρι τα 320 χλμ./ώρα, όπου μπαίνει ηλεκτρονικό «φρένο» για την προστασία της μπαταρίας και των ηλεκτροκινητήρων. Στις υψηλές ταχύτητες η Chiron αναμφισβήτητα βάζει στη θέση του το Plaid, καθώς περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 420 χλμ./ώρα. Οι 1.500 ίπποι και τα 1.600 Nm επίσης ξεπερνούν τα ονομαστικά στοιχεία του Tesla, όμως όπως σε όλες τις συγκρίσεις ηλεκτρικών – θερμικών κατασκευών, ο τρόπος απόδοσης κάνει την γιγαντιαία διαφορά.

Ο quadturbo 8.0 W16 θέλει 6.700 σ.α.λ. για να αποδώσει τα 1.500 άλογα και τουλάχιστον 2.000 σ.α.λ. για τα 1.600 Nm, τα οποία κρατάει σταθερά μέχρι τις 6.000 σ.α.λ. Προκειμένου να περάσουν στο οδόστρωμα, τώρα, θα πρέπει να περάσουν πρώτα από το 7άρι αυτόματο DSG και το σύστημα τετρακίνησης. Στο Tesla, αντίθετα, η διαδικασία είναι πολύ απλούστερη και με πολύ λιγότερες απώλειες: πατάς το γκάζι και «πετάς»! Κάπως έτσι εξηγείται η διαφορά του μισού δευτερολέπτου στο 0-100 χλμ./ώρα (2,5 δλ. η Chiron), κάπως έτσι και η σχεδόν ολοκληρωτική επικράτηση του Plaid έναντι ενός εκ των ισχυρότερων αυτοκινήτων παραγωγής, όλων των εποχών.

Το κορυφαίο Model S και η Chiron αναμετρήθηκαν συνολικά 5 φορές: 3 από στάση και 2 εν κινήσει. Θεωρητικά, μιλάμε για ντέρμπι. Πρακτικά, βάσει σκορ, ούτε καν. Το Plaid πήρε τη νίκη στις 4 από τις 5 κόντρες, με τη Bugatti να πετυχαίνει το «γκολ της τιμής» στη δεύτερη μάχη από στάση, καθαρά λόγω αργής αντίδρασης του οδηγού στο Tesla. Για να είμαστε δίκαιοι, πάντως, όλες οι αναμετρήσεις κρίθηκαν σε πολύ μικρές διαφορές και με τη Chiron να κλείνει το μεταξύ τους κενό.

Get it on Google Play Download on the App Store